Битва за Україну. День сімсот двадцять восьмий

Битва за Україну. День сімсот двадцять восьмий

Укрінформ
Повітряні сили ЗСУ знищили ще один ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34. ЄС погодив новий, 13-й пакет санкцій проти РФ. Працюють над 14-м.

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот двадцять восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Повітряні сили Збройних сил України знищили ще один ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34 – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант.

- Україна переходить на F-16 в екстреному порядку, як це не робила жодна країна. Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ, про це в інтерв’ю Укрінформу.

- Перша група українських пілотів закінчить навчання на F-16 до літа – CNN.

- Росія втратила у війні понад 200 пілотів: підготовка таких фахівців коштує мільйони доларів – російська служба BBC.

***

- Посли країн-членів Євросоюзу 21 лютого погодили в принципі 13-й пакет санкцій проти Росії за її агресію проти України – бельгійське головування в Раді ЄС.

- Він є менш амбітним, аніж розраховувала Україна, однак українська сторона працюватиме над тим, щоб наші пропозиції були включені до 14-го санкційного пакета.

- Новий пакет санкцій ЄС проти Росії передбачає обмеження щодо 193 фізичних і юросіб, 27 компаній, причетних до обходу санкцій – Ганке Брюїнс Слот, міністр закордонних справ Нідерландів.

- Стягнення заморожених активів Росії дістало підтримку юристів – країни Великої сімки отримали лист вчених у галузі права, в якому підтверджується законність конфіскації активів Росії – Bloomberg.

Рамкові умови для переговорів з Україною про вступ до ЄС будуть готові на початку літа Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії.

ЦИТАТА

Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньополітичних досліджень: «Коли ми говоримо про «умиротворення» і таке інше, то Третю світову війну, як і Другу світову, не можна «умиротворити», тому що агресор переслідує багаторівневу ієрархію воєнно-політичних цілей… А якщо подивитися на геополітичні цілі, то фактично ця війна розвивається у глобальному вимірі і захоплює інших геополітичних гравців».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Основні зусилля ворога зараз зосереджені на Авдіївці, Куп'янську та Лимані – вихід на адміністративні кордони Луганської області до «виборів» у Росії, запланованих на 15-17 березня, і Донецької області – генерал-майор Вадим Скібіцький, заступник начальника ГУР.

- На Оріхівському напрямку російські військові намагаються переміщуватись на швидкісних квадроциклах. Так окупанти безуспішно намагалися атакувати позиції українських військових – бригадний генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія». Втрати росіян за минулу добу склали: у живій силі – 521 особу, в озброєнні та військовій техніці – 60 одиниць, не враховуючи БпЛА. Знищено 2 склади боєприпасів ворога. 

- РФ станом на лютий розгорнула 48 пускових установок ракетного комплексу «Іскандер» уздовж кордону з Україною – Вадим Скібіцький, заступник начальника ГУР.

- Начальник військової розвідки Кирило Буданов заявив, що сьогодні проти України воюють 510 000 російських окупантів, ще набирають на місяць близько 30 000. Росія довела, що здатна знайти поповнення для своєї армії – The Wall Street Journal.

- Сили протиповітряної оборони в ніч на 21 лютого знищили 13 дронів-камікадзе та керовану ракету Х-59 – Повітряні сили ЗСУ.

- ЗСУ 20 лютого вдарили по шикуванню російських мотострільців в окупованій частині Донеччини – загинули щонайменше 60 окупантів – російська служба BBC.

***

Херсонщина

- У Херсоні внаслідок нічних обстрілів поранені три людини – Херсонська МВА.

- Російська армія вдарила по селу Раківка Бериславського району Херсонщини з безпілотника. Постраждали двоє людей – Херсонська ОВА.

Донеччина

- Унаслідок удару РФ по Покровському району Донеччини було поранено чотирьох співробітників ДСНС – пресслужба ДСНС України.

- Внаслідок російського обстрілу пошкоджена одна із ліній електропередачі, що забезпечує зв'язок Запорізької атомної електростанції з українською енергосистемою – НЕК «Укренерго».

- Російська армія за минулу добу обстріляла Херсонську, Донецьку, Харківську, Дніпропетровську області, 3 людей загинули, 16 цивільних дістали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • провів селектор, заслухав, окрім щоденних тем – ситуації на фронті і постачання боєприпасів, блокування на польському кордоні. «Спільно з урядовцями «детально розібрали ситуацію та визначили наші наступні кроки. Вони будуть дуже швидко»;
  • доручив уряду до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею, щоб вирішити питання блокування, і запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог – відеозвернення Зеленського.
  • подякував всім, хто розвиває і допомагає розвивати напрям безпілотних систем в Україні – Телеграм глави держави.

- Через російську агресію Україна втратила 30% економіки і 3,5 мільйона робочих місць – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

- До 21 лютого у Верховній Раді триває подача запропонованих народними депутатами поправок та пропозицій до урядового законопроєкту про мобілізацію. Для парламентаріїв важливо, щоб закон не сприймався суспільством як батіг чи порушення прав людини – Марія Мезенцева, голова постійної делегації України в ПАРЄ.

- До «мобілізаційного» законопроєкту надійшло вже понад 2,5 тисячі правок – Роман Костенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

- Представники військового керівництва України доповідали про підсумки відбиття збройної агресії РФ впродовж 2023 року і плани дій на 2024 рік під час засідання оборонного комітету Верховної Ради – Роман Костенко.

- Для покращення розслідування системної корупції і діяльності організованих злочинних груп потрібно на законодавчому рівні удосконалити інститут укладення угод зі слідством – Олександр Клименко, очільник САП.

- Заступниця міністра оборони Наталія Калмикова та голова Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками Роман Ісаєнко підписали Меморандум про партнерство та співробітництво – пресслужба Міноборони.

- Державний оператор тилу розробив IT-рішення для подання заявок на постачання харчів військовим частинам – Міноборони.

- Міноборони працює над створенням мобільного застосунку для військових Армія+, де будуть доступні документи та послуги для військових – Міноборони.

- Цього року відбудеться незалежний аудит Національного антикорупційного бюро, перший в його історії. Цей процес уже розпочався – Семен Кривонос, директор НАБУ. За місяць буде оголошено конкурс на 100 нових посад.

- Посли країн G7 направили листа голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку, у якому наполягають, аби реформа БЕБ відповідала вимогам ЄС та МВФ – Економічна правда.

- Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь разом із проєктом «Єдині» започаткували перші в Україні курси із вдосконалення державної мови для військовослужбовців – пресслужба мовного омбудсмена.

- 73% українців стверджують, що готові терпіти війну стільки, скільки буде потрібно, ще 3% готові терпіти досить довго, наприклад, рік, 89% українців загалом вірять в перемогу України, зокрема з них 60% безумовно були переконані в цьому – КМІС.

- Росія не залишає Україні іншого вибору, окрім військового самозахисту, а заклики до знаходження компромісу з Москвою не мають під собою реального підґрунтя і демонструють нерозуміння ситуації, у якій опинилися українці – Синод УГКЦ.

- У Києві вшанували пам'ять поетеси Олени Теліги – Укрінформ.

- Український політик і дисидент, співавтор Конституції України Степан Хмара помер у лікарні на 87-му році життя – Укрінформ.

***

- НАБУ і САП вважають колишнього депутата Верховної Ради Сергія Пашинського реальним власником найбільшої в Україні приватної збройової компанії «Українська бронетехніка». Про це стало відомо під час засідання у Вищому антикорупційному суді з обрання запобіжного заходу Пашинському у справі про нафтопродукти Курченка. Він це заперечує – LIGA.Бізнес.

- Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просять обрати Сергію Пашинському запобіжний захід у вигляді арешту із можливістю внесення застави у розмірі майже 300 млн грн – Укрінформ.

- Компанія «Трейд Граніт Інвест», яку пов’язують з колишньою групою «Трейд Коммодіті» Андрія Адамовського та ексчиновника уряду Януковича Владислава Якубовського, через суд намагається зірвати закупівлі харчування для ЗСУ – пресслужба закупівельної агенції «Державний оператор тилу».

- Детективи Бюро економічної безпеки України оголосили в розшук за порушення умов застави колишнього керівника державного оборонного заводу «Новатор» – БЕБ.

***

- Національний банк оптимізує низку валютних обмежень, щоб запобігти непродуктивному відпливу капіталу; зміни за низкою напрямів запрацюють вже з 21 лютого – пресслужба НБУ.

- Українці відкрили рекордну кількість ФОПів та створили 27 000 компаній за другий рік війни. Перукарні та салони краси – найбільш численна категорія нових ФОПів. Серед нових компаній – гуртова торгівля – дослідження YouControl Market.

- Українські банки із грудня 2020 року, станом на 1 лютого 2024 року, видали мікро-, малому та середньому бізнесу кредитів під державні гарантії на портфельній основі на 105,4 млрд грн – Мінфін.

- Український аграрний сектор зазнав понад 80 млрд дол. прямих збитків і втрат внаслідок повномасштабного вторгнення – Київська школа економіки. 

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Канада приєднається до ініціативи Чехії і виділить 30 млн канадських доларів (близько 23 млн дол. США) на закупівлю боєприпасів для України поза межами НАТО – CBC News.

- Молдова надасть Україні нову партію гуманітарної допомоги, першу у 2024 році. Вартість допомоги у вигляді матеріальних цінностей та іншого обладнання становить 4,9 мільйона леїв (понад 250 тисяч євро) – РБК-Україна.

- Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що найближчим часом Україні можуть надати нові види допомоги – LRT.  «Не хотів би зараз вдаватися в подробиці. Нехай це буде сюрпризом для Росії».

- Уряд Японії дозволив видачу багаторазових віз із терміном дії 5 років та періодом перебування в країні до 90 днів для кожного візиту українським бізнесменам і родичам біженців від війни в Україні – МЗС Японії.

- Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території країни. Дію документа продовжено до 30 червня цього року – канцелярія президента РП.

- Азербайджан надасть допомогу Україні у проведенні тренінгів для саперів Державної служби з надзвичайних ситуацій – МВС.

- Словаччина продовжила до 4 березня 2025 року термін дії тимчасового притулку (Dočasné útočisko) для українців, які через розв’язану Росією війну вимушено переїхали до республіки – SME.

- Литва продовжила тимчасовий захист для українців та поступку щодо знання мови – LRT.

- Генеральний консул України в Чикаго (США) та колектив генконсульства вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні біля пам’ятника «Небесній Сотні та Новітнім Героям України» у місті Блумінгдейл, штат Іллінойс – ГКУ.

Блокування польсько-українського кордону

  • В чергах стоять 2500 вантажівок – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

  • Поява на протестах антиукраїнських гасел шкодить інтересам Польщі, компрометує організаторів страйку і може свідчити про намагання радикалів, які можуть бути під впливом Росії, встановити контроль над протестом – заява МЗС Польщі.

  • Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзєйчак підтвердив, що українське зерно, через яке фермери блокують кордон, не залишається у країні – PAP.

  • Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич рішуче засудила дії польських фермерів на польсько-українському кордоні, перепросила «у воюючої України», вказавши, що не вірить у те, що це справа рук «справжніх» її співвітчизників – Facebook генконсулки.

  • Україна порушує питання про накладення заборони на продаж російської сільськогосподарської продукції на території Євросоюзу, це знизило б напругу європейських фермерів – Всеволод Ченцов, посол України в ЄС.

  • Право на мирні протести є невід’ємною складовою європейської демократії, але в ході демонстрацій, що відбуваються зараз на кордоні Польщі та України, не може бути місця для будь-якого насильства – Єврокомісія.

  • Учасника страйків з проросійським гаслом знайшли у базі «Миротворця» – поляк Петр Панасюк давно публікує російські фейки та підтримує армію країни-агресора – Фокус.

***

- Уряд Великої Британії першим запровадив санкції проти шістьох осіб, які працювали у колонії, де минулої п’ятниці помер Олексій Навальний – пресреліз уряду.

- МЗС Румунії 21 лютого викликало посла Росії Валерія Кузьміна у зв'язку зі смертю у в'язниці російського опозиційного політика Алексєя Навального – румунське МЗС.

- Глава американської дипломатії обговорював під час перебування в Мюнхені з союзниками, партнерами та іншими країнами загрозу, пов’язану з намірами РФ розгорнути протисупутникову програму та можливі об’єднати дипломатичні зусилля у відповідь – Метью Міллер, речник Державного департаменту США.

- Чинна президентка Єврокомісії офіційно визначена єдиною кандидаткою від своєї політичної групи «Європейська народна партія» на переобрання на цю посаду – «Європейська правда».

- Генпрокуратура Берліна у вівторок оголосила про розкриття великої російсько-євразійської мережі з відмивання грошей – DW.

- Швейцарія активізує боротьбу з компаніями та приватними особами, які використовують країну для обходу санкцій, накладених на Росію за її війну в Україні – Reuters.

- Фінляндія назавжди закриє два пункти пропуску з Росією «Паріккала» та «Інарі» – Yle.

- Іран з початку року передав Росії близько 400 балістичних ракет – Reuters.

- Єменські хусити здійснили атаку на американський корабель, який прямував до порту Аден у Ємені – Центральне командування США.

ВОРОГ

- Через санкції проти банків, які допомагають Росії, три найбільші банки Китаю вже не приймають платежі з Росії – росЗМІ.

- У РФ Верховний суд Татарстану залишив під арештом журналістку Татаро-Башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву – Радіо Свобода. Курмашеву обвинувачують у тому, що вона не подала документи на включення самої себе до реєстру «іноагентів», а також у поширенні «фейків» про російську армію.

- Пропагандисти та російські ЗМІ повідомляють про самогубство Z-блогера Андрія «Мурза» Морозова, який заявив, що російська армія безповоротно втратила 16 000 осіб під час штурму Авдіївки. (Українські джерела називають цифру близько 50 тис.) Він був соратником та другом терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) – росЗМІ.

- Французька компанія Danone планує продати свій бізнес в РФ російській молочній компанії «Вамін Татарстан», що належить російському бізнесмену Мінтімеру Мінгазову – Reuters.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-