Битва за Україну. День сімсот четвертий

Битва за Україну. День сімсот четвертий

Укрінформ
Україна може отримати від США у 2024 році фінансову допомогу на суму $11,8 млрд. У 2023 році Україні вдалося наростити виробництво техніки та озброєння вітчизняного зразка

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Служба безпеки України за сприяння Міноборони викрила чиновників оборонного відомства і менеджерів «Львівського арсеналу», які вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів – пресслужба СБУ. 5 фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Під час спроби виїхати за межі України затримано одного з фігурантів.

- Нижньогородський центр підготовки військових спеціального призначення «Сталь» підтвердив приліт по інструкторах на полігоні під Іловайськом, внаслідок чого понад 20 осіб загинули, багато людей отримали поранення. Обстріл стався під час складання іспиту проєкту «Судоплат» для розрахунків FPV-дронів. У Росії заявили про «серйозну втрату» – ЗМІ.

ЦИТАТИ

Віцеадмірал Олексій Неїжпапа, командувач Військово-морських сил Збройних сил України: «Якби Україна мала ті чи інші види далекобійної зброї, які можна використовувати глибше на території ворога, звісно, ворог поводився б інакше, зокрема й на полі бою».

Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Ми хочемо миру. Українці найбільш за все бажають миру. Щоб так сталося, потрібна насамперед одна річ – це чітке послання російському президенту, що він не має розраховувати на те, що наша європейська, але також американська підтримка України зменшиться».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Куп'янському напрямку росіяни відновили інтенсивні наступальні дії. Наразі тривають важкі бої поблизу Синьківки та Табаївки Харківської області – Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

- Ворог не має стратегічних успіхів на Куп’янському та Лиманському напрямках. Українські захисники ліквідували 267 окупантів та знищили 72 одиниці військової техніки ворога – Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ. На Східному напрямку відзначається тенденція до збільшення застосування російськими загарбниками дронів-камікадзе – від 40 і більше за добу.

- Російські війська намагаються ущільнити оборону, продовжують будувати оборонні споруди на Південному напрямку і проводити мінування, виправляючи те стихійне мінування, яке сталося після підриву Каховської ГЕС, адже підриви їхніх підрозділів продовжуються – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- Сили оборони в операційній зоні ОСУВ «Таврія» за добу нейтралізували та знищили майже 200 ворожих безпілотників різного типу. Окупанти продовжують активні наступальні та штурмові дії на Таврійському напрямку, третю добу поспіль кількість бойових зіткнень становить близько 50 – полковник Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку. Загальні втрати окупантів становили 364 особи і 26 одиниць військової техніки, завдано ударів по 2 складах боєприпасів противника.

- Партизани зафіксували прибуття у Джанкой нової групи російських військових, а також техніки – партизанський рух «Атеш».

- Сили оборони України за тиждень знищили 6080 російських загарбників і 952 одиниці ворожої техніки та озброєння, зокрема 99 танків, 105 безпілотників і 222 артилерійські системи – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України.

- Київський міський голова Віталій Кличко відвідав позиції українських захисників на сході та передав двом підрозділам FPV-дрони – Фейсбук Кличка.

- Проти ночі 28 січня армія РФ атакувала Україну восьма ударними дронами типу «Shahed-136/131» та ракетою «Іскандер-М». Українською ППО чотири безпілотники було знищено – Повітряні сили ЗСУ.

***

- Російські військові вночі на 28 січня атакували 3-ма ракетами Мирноград Донецької області, поранили трьох людей, з них 15-річну дитину. По Костянтинівці загарбники випустили дві ракети С-300 пошкоджено підприємство – Донецька ОВА.

- У Полтавській області ліквідували пожежу на промисловому об’єкті в Кременчуцькому районі, куди влучили ворожі ракети. Ніхто з людей не постраждав – Філіп Пронін, начальник Полтавської ОВА.

- Росіяни вбили останнього мешканця селища Степок у Сумській області. Усі інші жителі евакуювалися з населеного пункту – «Суспільне».

- Загарбники у січні 1800 разів вдарили по прикордонним територіям Чернігівської, Харківської та Сумської областей – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

- Минулої доби російська армія завдала ударів по Донецькій, Херсонській, Сумській,  Харківській областях, 3 людей загинули, поранення дістали 10 мирних жителів – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Голова Офісу президента Андрій Єрмак зустрівся із членами новоствореної Ради підприємців. На першій зустрічі обговорили питання подальшої організації роботи, а також ініціативу Володимира Зеленського – made in ukraine – пресслужба голови Офісу президента України Андрія Єрмака.

- Державний секретар Міністерства оборони Людмила Дараган та директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Богомолов підписали меморандум про партнерство та співпрацю – Міноборони.

- У 2023 році Україні вдалося наростити виробництво техніки та озброєння вітчизняного зразка, особливо за окремими номенклатурами, водночас амбітна ціль на поточний рік – збільшення виробництва – Іван Гаврилюк, заступник міністра оборони України.

- У Запоріжжі в рамках Всеукраїнського пікету пройшла мирна акція родин військовослужбовців щодо права на демобілізацію після 18 місяців служби за бажанням. У заході взяли участь близько 40 жінок, які чекають з фронту своїх рідних – Укрінформу.

- У Звенигородці на Черкащині сьогодні урочисто відкрили “Тарасову Юрту незламності” – символ допомоги казахського народу українському під час війни – Укрінформ. На урочистостях виступив керівник міжпарламентської групи дружби «Україна – Казахстан» Сергій Нагорняк.

- У Києві в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту родині Столярчуків вручили нагороду Праведників народів світу за допомогу, надану єврейському народу в роки Другої світової війни – МКІП.

- Сервіси ГК «Нафтогаз України» відновили свою роботу після масштабної кібератаки. Всі технічні проблеми з вебсайтами та колцентром усунено – Фейсбук компанії.

***

- Україна може отримати від Сполучених Штатів у 2024 році фінансову допомогу на суму $11,8 млрд – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

- Через систему електронних платежів Національного банку (СЕП) торік було здійснено близько 423 млн платежів на суму майже 210 трлн грн – пресслужба НБУ.

- До банків, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за 2023 рік надійшло 7,175 млрд грн – пресслужба Фонду гарантування.

- У 2023 році на майданчику Української енергетичної біржі (УЕБ) реалізовано 59,84 млн МВт-год електроенергії та 1,33 млрд кубометрів природного газу – УЕБ.

- Упродовж 2022-2023 років в Україні було побудовано понад 660 МВт електростанцій, що працюють на відновлюваних джерелах енергії – Міненерго. У 2023 році близько 10% електроенергії було вироблено на вітро- та сонячних електростанціях, а з урахуванням ГЕС частка виробленої чистої енергії сягнула 20,3%.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Франція планує виготовити для Україні 78 Цезарів, шість із яких будуть поставлені найближчим часом. Стосовно 155-мм снарядів для французьких артсистем міністр Збройних сил Франції Себастьян Лекорню повідомив, що Франція зможе надавати українській армії 3000 снарядів щомісяця – генерал-лейтенант Іван Гаврилюк, заступник міністра оборони України.

- Зустріч президента США Джо Байдена і канцлера Німеччини Олафа Шольца, під час якої мають обговорити допомогу Україні, відбудеться 9 лютого – Карін Жан-П’єр, речниця Білого дому.

- Державний секретар США Ентоні Блінкен звернувся до премʼєр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса з пропозицією передати або продати Україні зброю в обмін на допомогу в $200 мільйонів – Kathimerini.

- Під час благодійної кампанії «Radarom!», яка в середу розпочалася в Литві, вже зібрали понад 1 млн євро на придбання та відправку українським військовим обладнання литовського виробництва – LRT.

- Німецький виробник безпілотників Quantum-Systems подарує Україні 100 дронів Trinity у різних конфігураціях – РБК-Україна.

- Німеччина у 2024 році витратить більше 7 млрд євро (7,6 млрд доларів) на допомогу Україні. Європейські союзники повинні посилити свою підтримку Києва – Tagesspiegel.

- Влада Греції розпорядилася підготувати до передачі Україні пакет обладнання і озброєння, яке більше не використовується її власними збройними силами - Kathimerini.

- У Польщі в бік України стоять близько 1300 вантажівок, але інтенсивність перетину кордону вантажним транспортом досить висока – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

- Лідер угорської правої партії «Наша Батьківщина» Ласло Тороцкаї заявив, що, якщо Україна втратить державність унаслідок війни, то його політичний рух як «єдина угорська сторона» претендуватиме на Закарпаття – Index.

- Лідер ультраправої партії «Альянс єдності Румунії» (AUR) Клаудіу Тарзіу заявив, що готовий пожертвувати членством Румунії в НАТО, щоб анексувати деякі території України - NewsWeek.

- Німеччина слідом за США, Британією та ще кількома країнами тимчасово припиняє фінансування Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (UNRWA) – DW. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав низку країн-донорів відновити фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) .

- Сучасні винищувачі F-35 вперше цілодобово охоронятимуть небо над Бенілюксом – Об’єднане командування Військово-повітряних сил НАТО.

- Ізраїльська делегація на чолі з головою розвідувальної служби «Моссад» Давідом Барнеа прибула до Парижа для переговорів з представниками США, Катару і Єгипту щодо потенційної угоди зі звільнення заручників ХАМАС – The Times of Israel.

- Ірак і офіційні представники військової коаліції на чолі з США по боротьбі з терористичним угрупованням «Ісламська держава» (ІДІЛ) розпочали переговори в Багдаді, щоб переглянути майбутнє місії. Про це йдеться в заяві офісу прем'єр-міністра Іраку Мохаммеда Шиї Аль-Судані – Bloomberg.

- У Фінляндії 28 січня проходять президентські вибори – перші після вступу країни в Північноатлантичний альянс – The New York Times. Лідерами виборчих перегонів є чинний спікер парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо, ексглава уряду Александр Стубб та колишній очільник МЗС Пекка Хаавісто.

- Есмінець Королівського флоту Великої Британії HMS Diamond успішно відбив атаку дрона, який запустили хусити у Червоному морі. Корабель і жоден член екіпажу не постраждали – міноборони Британії.

- Північна Корея вдруге на тижні запустила крилаті ракети біля східного узбережжя – Reuters. Пхеньян продовжить або навіть збільшить кількість провокаційних кроків після того, як він досяг успіхів у розробці балістичних ракет, зміцнив співпрацю з Росією і Китаєм.

ВОРОГ

- Путін видав указ, згідно з яким «ключовим» для економіки російським підприємствам дозволено не розкривати інформацію, яку за попереднім законодавством треба було оприлюднювати – Радіо Свобода

- Газопровід «Сила Сибіру 2», який має зʼєднати російські газові родовища з Китаєм затримується у будівництві через продовження перемовин стосовно контракту – Financial Times. Рекордні світові ціни на газ за останні два роки ускладнили переговори.

- Росіяни вербують іноземних студентів на війну проти України. РФ вдається до пропаганди та залякувань іноземців, їх тренують у Москві, а у бою завербованих «особливо не бережуть» – Центр спротиву.

- Збільшення числа нападів на військкомати і подібні установи в Росії може свідчити про недовіру до обіцянки Путіна не проводити нову хвилю мобілізації – Британська розвідка.

- Росіяни обманули більшість найманців «Шторм-Z» з грошима та зняттям судимості – ЦНС. Нерідко «контракти» укладалися не з Міноборони РФ, а з ватажком терористичного угрупування ДНР, юридично ці ув'язнені навіть не є військовослужбовцями збройних сил загарбників, що не дає їм права на будь-які соціальні та фінансові гарантії..

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-