ЄС і США мають прискорити допомогу Україні - президентка Єврокомісії

ЄС і США мають прискорити допомогу Україні - президентка Єврокомісії

Укрінформ
Україна переможе у війні проти російської агресії, зможе відновитися, та стати гордим членом в ЄС і в НАТО, але для того, щоб це відбулося, Європа та Сполучені Штати, які є світовими лідерами у підтримці України, мають прискорити свою допомогу.

Про це сьогодні в США під час виступу з публічною лекцією в Університеті Гудзону заявила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Прагнення до світу, де панує свобода, є нашою спільною долею. Саме тому є імперативом, щоб ми прискорили шлях України до перемоги. Друзі, Україна переможе. Але їм потрібне озброєння, щоб виконати цю роботу, і ми маємо доставити його, щоб зберегти життя, щоб покласти край цьому конфлікту, щоб допомогти у відновленні України, воїни якої будуть гордими захисниками всередині НАТО. Але зараз від нас, від Заходу, залежить, щоб допомогти цьому відбутися так швидко, як це можливо. Я пишаюся тим, що Європа і США разом є лідерами у цьому», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Президент обговорив з Байденом посилення далекобійних спроможностей України

Вона зауважила, що Путін зробив три головні стратегічні помилки. По-перше, він був переконаний, що зможе захопити Київ за лічені дні. Мужність України довела йому протилежне. По-друге, він очікував, що Європа буде коливатися та залишатиметься нерішучою. Але Європа була швидкою, рішучою та непохитною.

Вже з другого дня війни ЄС почав застосовувати проти країни-агресора санкції, хвиля за хвилею, - усього було прийнято 11 таких пакетів, у тісній координації із США. Європа відкрила свої двері для більш ніж 4-х мільйонів українців, що рятувалися від путінських бомб, та надала їм доступ до освіти, медичного обслуговування та до соціального захисту.

«На цей час ми підтримали Україну на суму близько 90 мільярдів доларів США, з яких 27 мільярдів доларів - на військову допомогу. І як ніколи раніше в історії міжнародної підтримки, ми координували нашу допомогу із США та з іншими ключовими партнерами по G7, щоб доповнювати одне одного та відповісти на найбільш невідкладні потреби України. І ми вже розпочали процес, який є необхідним, щоб Україна стала членом Європейського Союзу», - сказала президент Європейської комісії.

Читайте також: Білий дім надішле запит до Конгресу з допомогою Україні та Ізраїлю в п’ятницю - ЗМІ

Своєї третьої помилки, за словами фон дер Ляєн, Путін припустився, коли повірив, що зможе шантажувати Європу енергією. До війни більша частина газового постачання надходило в Європу від російського Газпрому. Путін скоротив цей обсяг на 80 відсотків упродовж восьми місяців.

«Ми знаходилися у важкій енергетичній кризі, але, завдяки нашим друзям, таким як США і Норвегія, ми були здатними диверсифікувати (постачання – ред.) та позбавитися залежності від російського газу у рекордно короткий термін. Ми заощадили 20 відсотків енергії протягом зими. Тож, ми привели свій дім до ладу, й залишилися сильними та об’єднаними проти Путіна. Тому що єдина мова, яку розуміє автократ – це сила», - зазначила фон дер Ляєн.

Читайте також: Воєнна зима, експорт зерна і Близький Схід: Зеленський поговорив із Генсеком ООН

Як вже повідомлялося, від початку російського вторгнення країни ЄС, США та їх партнери по G7 почали надавати Україні безпрецедентну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, яка дозволила Україні вистояти у цій війні та почати звільнення територій, що були окуповані російськими загарбниками.

Сьогодні в Сполучених Штатах відбудеться саміт США-ЄС, під час якого європейську сторону представлятимуть Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент Європейської Ради Шарль Мішель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-