«Вибори Путіна» не можна вважати легітимними - Європарламент

«Вибори Путіна» не можна вважати легітимними - Європарламент

Резолюція
Укрінформ
Європейський парламент на засіданні в Страсбурзі ухвалив резолюцію «Про недемократичні президентські вибори в Росії та їх нелегітимне поширення на окуповані території».

Як передає кореспондент Укрінформу, резолюцію підтримала 493 депутати, 11 висловились «проти» та 18 утримались.

Парламент закликає держави-члени Євросоюзу та міжнародне співтовариство не визнавати результати президентських виборів у Росії легітимними. «Оскільки вони були проведені на незаконно окупованих територіях України і навіть всередині Росії не були ні вільними, ні справедливими, не відповідали основним міжнародним виборчим стандартам, а отже, не мали демократичної легітимності», – йдеться в тексті резолюції.

Європарламент підкреслює, що «так звані президентські вибори в Росії проходили в атмосфері страху та репресій, а також у контексті незаконної, неспровокованої та невиправданої агресивної війни проти України».

«Закликаємо обмежити відносини з Путіним питаннями, необхідними для регіонального миру, а також гуманітарними та правозахисними цілями, наприклад обміном ув'язнених, поверненням депортованих дітей в Україну або закликом до звільнення політичних в'язнів», – зазначається в резолюції.

Читайте також: Блінкен виступив із заявою про «перевибори» Путіна

У ній також підкреслюється, що проведення виборів на тимчасово окупованих Росією територіях України, а саме в Автономній Республіці Крим, місті Севастополь і частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, є явним порушенням українського суверенітету та виразним порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН.

Депутати також висловили жаль з приводу того, що «прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вирішив порвати з ЄС і привітати Путіна з його фіктивним переобранням».

Читайте також: СБУ відкрила справи за незаконні «вибори Путіна» ТОТ Донеччини та Луганщини

Як повідомляв Укрінформ, голосування на так званих виборах російського президента проходило упродовж трьох днів – з 15 до 17 березня. За їхніми результатами російський режим оголосив, що Путін залишається на п’ятий термін на посаді очільника країни.

Європейський Союз засудив проведення псевдовиборів президента РФ, зокрема на тимчасово окупованих українських територіях, та не визнаватиме їхні результати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-