У Держдепі США розкритикували грузинський законопроєкт про «іноагентів»

У Держдепі США розкритикували грузинський законопроєкт про «іноагентів»

Укрінформ
У Державному департаменті США розкритикували наміри парламенту Грузії ухвалити натхненний Кремлем законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу».

Про це йдеться у заяві речника Державного департаменту США Метью Міллера, передає Укрінформ.

«Ми глибоко розчаровані рішенням грузинського парламенту просунути інспірований Кремлем законопроєкт про «іноземний вплив». Як заявив ЄС, ухвалення цього закону може поставити під загрозу прогрес Грузії на шляху до Євросоюзу. Ми приєднуємося до наших європейських союзників і закликаємо Грузію не ухвалювати закон, який іде врозріз із бажанням переважної більшості грузинських громадян – бажанням повністю інтегруватися до ЄС», - наголошується у заяві.

За словами Міллера, якщо законопроєкт буде ухвалено, це може обмежити свободу вираження думок, стигматизувати організації, які надають ці блага громадянам Грузії, і зашкодити незалежним ЗМІ, які працюють над забезпеченням доступу грузинів до високоякісної інформації.

«Таке натхненне Кремлем законодавство не є прийнятним, якщо метою є сприяння прозорості. Ми закликаємо всі сторони захистити право на мирні зібрання», - зазначається у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, парламент Грузії 17 квітня затвердив закон про «іноагентів» у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів.

Читайте також: «Час сплив»: мітингувальники у Тбілісі вимагають зустрічі з прем’єром

На початку квітня 2024 року виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що уряд повернувся до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

Через повторне ініціювання законопроєкту у Тбілісі проходять акції протестів. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про «іноземних агентів».

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтвердила намір накласти вето на закон про «іноагентів», якщо він буде ухвалений.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-