Для власної безпеки Європа має терміново збалансувати торгівлю з Китаєм - Боррель

Для власної безпеки Європа має терміново збалансувати торгівлю з Китаєм - Боррель

Укрінформ
Для забезпечення власної безпеки ЄС повинен уже найближчим знизити ризики в торгівлі із зовнішнім світом, та, зокрема, збалансувати відносини з Китаєм, дефіцит торгівлі з яким минулого року сягнув 291 мільярда євро, або 1,7% від ВВП Євросоюзу.

Як повідомляє Укрінформ, про це у блозі на сторінці Європейської служби зовнішніх дій, з приводу виходу у світ нової книги «Європа між двома війнами», написав автор цієї доробки, високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«В тому, що стосується Китаю, нам необхідно скоротити нашу надмірну залежність в окремих сферах, особливо там, де це стосується зеленого та цифрового розвитку. Ми маємо збалансувати наші торговельні відносини, і це є терміновим. Минулого року наш торговельний дефіцит з Китаєм сягнув 291 мільйона євро, що складає 1,7 відсотка від ВВП Євросоюзу», - сказав Жозеп Боррель.

Читайте також: Китай вважає атаку Ірану на Ізраїль наслідком конфлікту в Газі й закликає до припинення вогню

Він зауважив, що минулого місяця уряд Китаю представив план масованих інвестицій у високотехнологічне виробництво. Це означає, що європейська високотехнологічна промисловість стикатиметься протягом наступних років із ще більш жорстокою конкуренцією. Тож для ЄС є важливим захистити власні підприємства від нечесної конкуренції, зокрема, в таких секторах як виробництво електричних автомобілів, сонячних батарей та інших «зелених» проєктів.

За словами Високого представника ЄС, Євросоюз і Китай мають великі відмінності у політичних системах, і дотримуються протилежних поглядів стосовно універсальних прав людини. Разом з тим, ЄС не хоче повертатися до блокового протистояння, оскільки сторони є надто взаємозалежними. Зокрема, співробітництво з Китаєм є важливим для розв'язання глобальної проблеми кліматичних змін.

«Європейська безпека має розумітися у ширшому сенсі. Під час пандемії COVID-19 ми дізналися, що Європа більше не виробляє медичні захисні маски або такі ліки як парацетамол. Наша суттєва залежність від російської енергії дозволила Путіну повірити в те, що Європа не буде здатною відповісти на його повномасштабне вторгнення до України. Така надмірна залежність піддає нас небезпеці. Надто довго європейці жили ілюзією, що вигідної торгівлі достатньо для підтримання глобального миру. На важкому досвіді ми переконалися, що світ так не працює», - зазначив Жозеп Боррель.

Читайте також: Вашингтон не дозволить знищити нові галузі американської економіки дешевим китайським імпортом - Мінфін

Він зауважив, що саме з цієї причини ЄС прагне знизити ризики та обмежити взаємну залежність із третіми країнами, зокрема, у поставках сировинних матеріалів та компонентів, що мають критично важливе значення для зеленої та цифрової трансформації. Це означає, зокрема, розвиток торгівлі цими товарами з більшою кількістю країн, зокрема, в Африці або у Латинській Америці.

Європейська стратегія економічної безпеки, за словами Борреля, має на меті зниження ризиків, а не відокремлення від третіх країн, оскільки ЄС завжди був відкритим для торгівлі й інвестицій, і хоче залишатися таким.

Як вже повідомляв Укрінформ, уряд Китаю стривожений триваючим у Європі антисубсидійним розслідуванням стосовно його виробників електромобілів і намагається переконати Європейську комісію та країни-лідери ЄС у відсутності підстав для розслідування. Водночас нещодавно міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив, що Китай і Європейський Союз є стратегічними партнерами, спільні інтереси яких значно переважають розбіжності, та запевнив у готовності розвивати всебічну взаємодію з ЄС.

При цьому Китай заявляє про намір відігравати «конструктивну роль» для політичного врегулювання «кризи в Україні», та заперечує надання Китаєм військової підтримки Росії для її війни проти України.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-