Боррель запропонує направити 90% прибутків від російських активів на закупівлю зброї для України

Боррель запропонує направити 90% прибутків від російських активів на закупівлю зброї для України

Укрінформ
Керівник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що запропонує країнам ЄС використати 90% прибутків від заморожених російських активів у Європі для закупівлі зброї для України через Європейський фонд миру.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

"Очільник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив сьогодні, що запропонує ЄС використовувати 90% прибутків від російських активів, заморожених у Європі, на закупівлю зброї для України через механізм Європейського фонду миру", - йдеться у повідомленні.

Боррель сказав журналістам у Брюсселі, що запропонує перераховувати решту 10% (прибутків від заморожених активів - ред.) до бюджету ЄС та використати їх для підвищення потужності української оборонної промисловості.

Він додав, що подасть відповідну пропозицію країнам-членам ЄС у середу, напередодні саміту лідерів країн ЄС, що запланований у четвер та п'ятницю.

Минулого тижня високопосадовець ЄС заявив, що російські активи, заморожені в країнах ЄС, ймовірно, принесуть від 15 до 20 мільярдів євро прибутку після сплати податків у період до 2027 року залежно від глобальних відсоткових ставок.

Близько 70% усіх російських активів, заморожених на Заході, зберігаються у бельгійському Центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, він має різні цінні папери та готівку російського центрального банку на суму, еквівалентну 190 мільярдам євро.

Боррель зазначив, що пропозиція полягає в тому, щоб використовувати прибуток від активів, які знаходяться в Європі, а не самі активи. За його словами, це може приносити близько 3 мільярдів євро щорічно.

"Конкретна пропозиція буде подана завтра. Це рішення має бути погоджено державами-членами",- уточнив він.

Читайте також: Сікорський: Заморожені активи РФ треба спрямувати на протидію російській агресії

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який взяв сьогодні участь у зустрічі Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомив про позитивне рішення країн-членів щодо виділення 5 мільярдів євро для надання військової допомоги для України.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував Європейській раді за утворення спеціального Фонду допомоги Україні в межах Європейського фонду миру, через який нашій державі буде надано ще п’ять мільярдів євро військової підтримки.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-