В останній день «виборів» у РФ на сході країни й за кордоном почалася акція «Полудень проти Путіна»

В останній день «виборів» у РФ на сході країни й за кордоном почалася акція «Полудень проти Путіна»

Укрінформ
У Росії в заключний день голосування на так званих "виборах" президента у східних регіонах країни та за кордоном розпочалася акція "Полудень проти Путіна", яку проголосила опозиція: люди, налаштовані проти кремлівської влади, приходять на виборчі дільниці до 12:00 за місцевим часом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода, яке веде моніторинг ситуації.

Зазначається, що великі черги на дільниці о 12.00 за місцевим часом виникли в російських містах Омську, Томську, Челябінську, Пермі, Єкатеринбурзі. Видання "7х7" повідомляє, що опівдні за місцевим часом помітні черги вишикувалися біля виборчих дільниць у Новосибірську. У Читі перед дільницями посилено поліцейське спостереження, чергують автозаки.

Водночас рух за права виборців "Голос" повідомляє про "карусельне голосування" у Чечні. Один із його учасників, держслужбовець, розповів, що йому доручили проголосувати на семи виборчих дільницях поспіль. Так Чечня досягає явки в 90% і вище.

Також черга акції "Опівдні проти Путіна" вишукувалася біля посольства Росії у Бішкеку, столиці Киргизстану. В Казахстані до 12:00 сотні людей прийшли до російського посольства у столиці  Астані та виборчих дільниць в Алмати, де черга, за свідченням очевидців, розтяглася на 500 метрів. У Єревані черга біля входу російського посольства розтягнулася на 600 метрів.

Також публікуються фото та відео з Ташкента, столиці Узбекистану, та Бангкока (Таїланд). У Бангкоку акція "Опівдні проти Путіна" проходить за 35-градусній спеки.

Читайте також: Підпали і зеленка: на «виборах» президента Росії вже завели 15 кримінальних справ

Акція також відбувається в Окленді (Нова Зеландія). В Австралії біля російського консульства в Сіднеї учасникам "Полудня проти Путіна" протистояли провладно налаштовані місцеві росіяни з державними прапорами та анти-НАТОвськими гаслами.

Соратники Навального ведуть 17 березня багатогодинний стрім "Полудень проти Путина. Великий ефір", в якому онлайн оновлюють повідомлення з різних місць протестної акції.

На думку російської опозиції, протестно налаштовані люди, прийшовши до виборчих дільниць до 12-ї години дня за місцевим часом, зможуть зустрітися з однодумцями і побачити, що вони не одні. Ідея належить ексдепутату Законодавчих зборів Петербурга Максиму Резніку, який зараз перебуває в еміграції в Литві. Акцію "Опівдні проти Путіна" підтримали багато опозиційних політиків, у тому числі Олексій Навальний незадовго до своєї смерті.

Читайте також: Буданов - про псевдовибори на захоплених територіях: Голосувати планували менше третини жителів

Як повідомлялося, прокуратура Москви 14 березня виступила із заявою, в якій назвала заклики приходити на вибори 17 березня опівдні "перешкодою вільному здійсненню громадянами своїх виборчих прав та роботі виборчих комісій" та погрожувала учасникам кримінальним переслідуванням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-