Підпали і зеленка: на «виборах» президента Росії вже завели 15 кримінальних справ

Підпали і зеленка: на «виборах» президента Росії вже завели 15 кримінальних справ

Укрінформ
На другий день проведення «імітованих виборів» президента Росії порушено щонайменше 15 кримінальних справ у зв'язку з інцидентами на виборчих дільницях - спробами залити урни з виборчими бюлетенями барвниками, а також підпалами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода, яке веде моніторинг ситуації.

За інформацією регіональних слідчих комітетів РФ після спроб підпалу справи порушені у Москві, Санкт-Петербурзі, Воронежі, Іванові, Когалимі (Ханти-Мансійського автономного округу Тюменської області), а після спроб зіпсувати бюлетені зеленкою або іншими барвниками – у Москві, Сочі, Новгороді, Красноярському краї, Волгоградській, Воронезькій та Ростовській областях, Карачаєво-Черкесії, а також в адмінцентрі окупованого Криму Сімферополі.

Справи порушуються за статтею про запобігання здійсненню виборчих прав, за якою загрожує до п'яти років позбавлення волі. При цьому в Держдумі заявили, що мають намір підготувати законопроєкт щодо посилення відповідальності у разі, якщо такі дії координуються з-за кордону в період воєнних дій.

У суботу відомо ще про три випадки спроб зіпсувати бюлетені зеленкою - в Єкатеринбурзі, Алтайському краї та Калінінградській області. Таким чином, кількість подібних інцидентів наближається до 20.

Читайте також: «Вибори» на захоплених територіях: у ГУР кажуть, що більшість жителів чинять німий опір ворогу

Затримано практично всіх, хто намагався зіпсувати бюлетені та здійснити підпал. Як правило, це жінки. Деякі з них стверджували, що їм обіцяли за виконання "завдання" гроші. У ЦВК Росії вважають, що до цих дій якимось чином причетна Україна. За даними журналістів, виборчкоми не планують скасовувати результати "виборів" на дільницях з бюлетенями, залитими барвниками.

Також під час "виборів" чиниться системний тиск на людей, що працювали у команді єдиного антивоєнного кандидата Бориса Надєждіна, який не був допущений до "виборів". В ніч проти суботи в Казані затримали голову місцевого штабу не Надєждіна Дмитра Румянцева. Також про затримання та арешти прихильників Надєждіна інформували з Приморського краю, Ханти-Мансійського автономного округу, Чувашії, Петербурга та Челябінської області. Прихильники політика проводять опитування виборців на виході із дільниць.

Як повідомлялося, так звані вибори президента РФ відбудуться в Росії та на тимчасово окупованих територіях України протягом трьох днів – з 15 по 17 березня 2024 року. При цьому Кремль хоче побачити показник явки на президентських «виборах» у 70-80%, забезпечені за допомогою залежного від влади електорату: бюджетників, співробітників держкорпорацій та великих компаній, лояльних до влади, а також їхніх родичів та друзів.

У МЗС України заявили, що проведення так званих виборів президента РФ на тимчасово окупованих територіях України є незаконним та не матиме жодних правових наслідків. Сполучені Штати та низка інших країн засудили організацію режимом РФ виборів на тимчасово окупованих територіях України. Крім того, в Держдепартаменті США пригрозили відповідальністю всім долученим до цього процесу, а також тим, хто погодився виступити «міжнародними спостерігачами».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-