У Дуди критикують Єврокомісію за недостатнє субсидування виробництва боєприпасів у Польщі

У Дуди критикують Єврокомісію за недостатнє субсидування виробництва боєприпасів у Польщі

Укрінформ
Польські компанії ОПК, які подали заявки до Єврокомісії на отримання додаткових коштів для виробництва боєприпасів, зокрема і для потреб ЗСУ, отримали від Брюсселя лише 0,4% від загального обсягу фінансування.

Канцелярія президента Польщі та польська опозиція назвали це скандалом, а в чинному уряді країни поклали відповідальність за це на попередників, які про це вчасно не подбали, передає кореспондент Укрінформу.

“Безперечно одне: маємо справу зі скандалом щодо субсидування Єврокомісією виробництва танкових і артилерійських боєприпасів. Із трьох заявок, поданих Dezamet Nitrochem і Mesko (компанії ОПК Польщі - ред.), лише 0,4% від загального обсягу фінансування було виділено польським компаніям, тоді як німецький капітал отримав майже 20% від доступної суми в €500 мільйонів”, - написав у cоцмережі X голова президентського Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра.

Він додав: якщо так має виглядати європейська солідарність, то нікого не має дивувати, що боєприпаси закуповуються за океаном.

За його словами, будь-які пояснення того, що заявки мали формальні недоліки, не можна сприймати серйозно, оскільки учасників завжди можна попросити виправити недоліки. Крім того, незадовільними є також пояснення, що кошти будуть доступні для польських компаній у другому розподілі. На його думку, на той момент контракти вже будуть анульовані, а польська армія буде залежною від зовнішніх гравців.

Читайте також: Чеський прем'єр не говорив у Парижі про боєприпаси для України через присутність Фіцо - ЗМІ

У схожому дусі висловився також колишній віцепрем'єр, ексміністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак. Він зазначив, що чинний прем’єр Дональд Туск домовився лише про €2,1 мільйона для польських підприємств ОПК з бюджету ЄС на виробництво боєприпасів, у той час як німецькі компанії отримали €85 мільйонів, а угорські - €27 мільйонів.

Cвоєю чергою чинний речник міноборони Польщі Януш Сеймей у соцмережі X відповів Блащаку, що Варшава отримала рівно стільки грантів на виробництво боєприпасів, скільки він залишив після себе у польському ОПК. Речник визнав, що отримання лише одного гранта є прикрістю, хоча попередній уряд мав два місяці, з жовтня 2023 року, щоб подавати заявки на ці гранти.

Віцепрем’єр, міністр національної оборони РП Владислав Косіняк-Камиш напередодні заявив, що міністерство зробить висновки з помилок попередників і подаватиме заявки на чергові кошти з європейської програми субсидування виробництва боєприпасів.

Як повідомляв Укрінформ, минулої п'ятниці Єврокомісія вирішила виділити європейським компаніям ОПК €500 мільйонів на збільшення потужностей виробництва артилерійських боєприпасів. Це має на меті забезпечити Україну більшою кількістю артснарядів і поповнити запаси країн Євросоюзу.

Читайте також: Російська загроза спонукає Європейський інвестиційний банк профінансувати оборону - Bloomberg

Як повідомлялося, торік уряд Польщі затвердив програму щодо заохочення державних і приватних компаній вітчизняного ОПК збільшувати виробництво боєприпасів для польської армії і Збройних сил України та вирішив виділити 12 млрд злотих (близько $2,8 мільярда) на закупівлю 800 тисяч боєприпасів.

На польському підприємстві ОПК Dezamet S.A мали бути розгорнуті додаткові виробничі потужності для виробництва боєприпасів, зокрема і для потреб ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-