Чеський прем'єр не говорив у Парижі про боєприпаси для України через присутність Фіцо - ЗМІ

Чеський прем'єр не говорив у Парижі про боєприпаси для України через присутність Фіцо - ЗМІ

Укрінформ
Прем'єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала під час нещодавньої зустрічі голів держав і урядів з питань озброєнь у Парижі скорегував свій виступ і не говорив у Парижі про боєприпаси для України через присутність словацького колеги Роберта Фіцо.

Про це повідомляє Aktualne, передає Укрінформ.

Фіала планував ознайомити колег з поточною ініціативою Чехії щодо підтримки України. Глава чеського уряду знав від господаря зустрічі, президента Макрона, що «за столом сидітимуть друзі» з 15 політиків, і хотів детально поінформувати про країни, де можна придбати боєприпаси та їх ціну.

Однак початкові п’ятнадцять лідерів поступово перетворилися на двадцять п’ять запрошених країн. І як виявилося, серед них був і глава словацького уряду Роберт Фіцо, зазначає ЗМІ.

Коли Фіала дізнався, що Фіцо буде за столом переговорів, він вирішив змінити промову, і з неї зникло кілька пунктів про чеську ініціативу.

«Так, ми це викреслили», — підтвердило виданню джерело в чеській дипломатії.

Глава чеського уряду не хотів, щоб стратегічна інформація про боєприпаси для України через словацького прем'єра потрапила до російських вух. Найчутливіші речі Фіала передавав кільком керівникам окремо.

Чеська делегація також була здивована запрошенням до Парижа нейтральних країн - Австрії та Ірландії.

Фіцо ж виступив з промовою, присвяченою другій річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, в якій заявив, що «російського правителя Володимира Путіна штучно демонізують».

Читайте також: Прем'єр Чехії розкритикував Фіцо через позицію щодо України

Згодом прем'єр-міністр Словаччини інтерпретував паризьку зустріч зовсім не так, як інші її учасники. На пресконференції після саміту V4 у Празі через два дні Фіцо був єдиним прем’єр-міністром, який не дотримав свого слова: незважаючи на домовленість лідерів про те, що вони будуть говорити про війну, словак почав пояснювати, що Київ не може війну проти Росії ніколи виграти, а підтримка Києва відтак є марною.

Як повідомляв Укрінформ, з приходом до влади Роберта Фіцо відносини між двома найближчими сусідами - Словаччиною та Чехією - суттєво зіпсувалися, насамперед через різність позицій щодо російської війни проти України. Дійшло до того, що Прага скасувала міжурядові консультації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-