Скандал з прослуховуванням: Пісторіус оприлюднив перші висновки розслідування

Скандал з прослуховуванням: Пісторіус оприлюднив перші висновки розслідування

Укрінформ
Російські спецслужби змогли отримати запис розмови офіцерів Бундесверу стосовно ракет Taurus не завдяки цілеспрямованому шпіонажу, а в результаті тотального стеження за делегатами західних країн на авіашоу в Сінгапурі.

Про це повідомив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, передає кореспондент Укрінформу.

«Наші системи комунікацій не були скомпрометовані, при правильному використанні вони безпечні, в цьому немає сумніву», - підкреслив він.

Система Webex, якою користувалися офіцери, є не відкритою платформою, куди може зайти будь-хто, а сертифікованим спеціальним варіантом, розробленим для службового використання, з різними захисними рівнями. До того ж її сервер розміщено у Німеччині.

Однак не всі співрозмовники дотрималися передбачених правил безпечного підключення. Витік даних стався через учасника, який перебував на авіашоу в Сінгапурі. Він увійшов у систему не через авторизований, а фактично через відкритий канал підключення.

Читайте також: Німеччина не ухвалювала політичного рішення щодо передачі Taurus Україні - Пісторіус

Авіашоу за участю європейських країн було чудовою нагодою для російських спецслужб, які влаштували широке прослуховування в готелях, зазначив Пісторіус. Те, що вони змогли натрапити на розмову офіцерів Люфтваффе, стало просто випадковістю.

Міністр категорично виключив, «що російський шпигун або якась інша неуповноважена особа втрутилася в розмову» та визнав, що був вражений тим, що таке припущення взагалі з’явилось у публічному просторі.

Наразі ІТ-експерти продовжують розслідування. Оскільки причина витоку встановлена, вони перевіряють усі прилади, задіяні під час розмови. Окрім того, розпочато попереднє юридичне розслідування, яке має з’ясувати, чи не порушувалися під час розмови теми, на які не дозволено говорити на конференціях зі застосуванням платформи Webex. Після його завершення буде ухвалено рішення стосовно дисциплінарних заходів.

Читайте також: Білий дім прокоментував перехоплену росіянами розмову офіцерів Бундесверу

Попри те, що ІТ-система не була скомпрометована, її захист буде додатково посилено, аби таке не повторилося, пообіцяв Пісторіус. Також суворішим буде регулювання тем, які можна обговорювати на різних платформах. У час, коли хакерські атаки посилилися, треба бути особливо обережними, вказав міністр.

Він поінформував, що телефонував партнерам і колегам з інших країнах та запевнив, що «їхня довіра до Німеччини непорушна, всі знають про загрозу подібних атак з прослуховуванням, від яких не може бути стовідсоткового захисту».

«Через цю гібридну атаку Росії ми не дозволимо розділити та розхитати себе. Росія постійна намагається вбити між нами клин, між різними внутрішньополітичними силами в Німеччині, між партіями, між тими, хто виступає за або проти, більшою або меншою мірою допомоги Україні. Все це – підступна гра, яку веде Путін, на яку ми не повинні піддаватися», - наголосив глава Міноборони Німеччини.

Читайте також: Прем'єр Баварії закликав уряд ФРН надати Україні ракети Taurus

Нагадаємо, 1 березня російські пропагандистські ЗМІ оприлюднили розмову чотирьох офіцерів ВПС Німеччини, які обговорювали технічні деталі можливого застосування ракет Taurus для удару по Кримському мосту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-