Російська пропаганда отруює уми, створюючи підґрунтя для війни - Герасим'юк

Російська пропаганда отруює уми, створюючи підґрунтя для війни - Герасим'юк

Фото
Укрінформ
Російська пропаганда та дезінформація є зброєю в інформаційній війні, що спрямована не лише проти України, а й проти всієї світової демократії, і потрібно вдосконалювати способи боротьби з нею.

Про це йшлося під час конференції у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, організованій Групою друзів України, «Два роки війни: Україна, ЮНЕСКО та шлях вперед», передає кореспондент Укрінформу.

«Як показав досвід України, за російською пропагандою і дезінформацією йде російська зброя і російська збройна агресія. Отруюючи людські уми та свідомість, Росія створює підґрунтя для війни. За ці роки в Україні було викрито безліч російських та проросійських інформаційних ресурсів, які поширювали небезпечну дезінформацію», - заявила голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України Ольга Герасим’юк.

Вона також звернула увагу на те, що тіньова російська пропаганда присутня в деяких європейських ЗМІ. Зокрема, під час українського глобального моніторингу інформаційного простору визначено три основні тенденції дезінформації у міжнародному просторі.

Російська пропаганда є найжорстокішою зброєю у цій війні – Голова Нац ради Ольга Герасим’юк / Фото: посольство України у Франції та Ольгою Герасим'юк

«По-перше, це кампанія з дискредитації надання військової та фінансової допомоги Україні. По-друге, наратив про замороження війни, який поширюється так званими експертами. По-третє, російські структури докладають цілеспрямованих зусиль для дискредитації вищого керівництва України, зменшення західної допомоги», - наголосила Герасим’юк.

На її переконання, досвід українських інституцій та громадських організацій, які протидіють дезінформації, може бути корисним для всієї Європи. На думку національного регулятора, необхідно розробити комплексні стратегії, які включатимуть складну мережу джерел та аналіз методів, які використовує російська пропаганда. Також важливо підтримувати незалежні фактчекінгові організації для перевірки інформації та спростування брехливих наративів, сприяти поширенню достовірної інформації через надійні джерела новин.

Зі свого боку постійний представник України при ЮНЕСКО та посол України у Франції Вадим Омельченко нагадав про втрати України у цій війні, зокрема про 528 убитих дітей і понад 20 тисяч лише офіційно задокументованих випадків депортації українських дітей.

Як підкреслив дипломат, в Україні постраждала кожна сьома школа - повністю зруйновано 200 навчальних закладів, понад 1,6 тисячі пошкоджено, і це дані без урахування тимчасово окупованих територій.

«У цій війні Україна захищає цінності ЮНЕСКО. А Росія їх руйнує. Ми переживаємо важкі часи, але наші вороги не можуть знищити наш дух і волю до свободи. Ми потребуємо вашої єдності, і ми потребуємо, щоб ви стояли поруч з нами», - заявив Омельченко.

У зустрічі, організованій постійним представництвом України при ЮНЕСКО, взяли участь делегації та постійні представники в організації від Італії, Словенії, Нідерландів, Бельгії, Австралії, Франції, Великої Британії, Ісландії, Румунії, Албанії та інших країн, а також українські студенти, які навчаються у Парижі.

Читайте також: Данілов розповів, на які теми націлена російська пропаганда

Як повідомляв Укрінформ, Україна у 2024 році приєднається відразу до семи різних комітетів та програм ЮНЕСКО. Україну також вперше обрано на посаду віцеголови Комітету ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-