Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Нова стратегія Кремля: космічна зброя як шантаж великої політики

Нова стратегія Кремля: космічна зброя як шантаж великої політики

Укрінформ
Що може рф виставити на торги з Трампом у 2025 році?

Космос в обмін на землю? Можливо саме це запропонує путін країнам Заходу. Нещодавно у ЗМІ пройшла шокуюча новина: сенаторів США збирають на термінове нараду, присвячену певній "загрозі національній безпеці". Усі відразу подумали, що рф готується застосувати ЯО. Але помилились, хоча рф справді готується. Але не ЯО, а назвемо його КЯО (космічна ядерна зброя).

ЩО ЦЕ ЗА ЗАГРОЗА І НАСКІЛЬКИ ВОНА СЕРЙОЗНА?

Деталі розкрили російські аналітики. Космічні ядерні реактори давно застосовуються при освоєнні космосу. З 2009 року в рф ведуться роботи зі створення транспортно-енергетичного модуля (ТЕМ) на основі ядерної енергетичної установки (ЯЕДУ) мегаватного класу. Проектна потужність реактора – до 6 МВт.

Робоча російська модель називається ТЕМ "Зевс" – це ядерний буксир, який може "рухати" інші супутники на орбіті, використовуючи енергію ЯЕДУ. Його запуск планувався до 2030 року, але зараз роботи різко прискорилися. ТЕМ "Зевс" – це модуль подвійного призначення, він може як чистити космічний навколоземний простір від різного сміття, так і використовуватися у військових цілях. Яким чином?

"Виштовхуючи" супутники з їхніх орбіт, коли вони або згорять у щільних шарах атмосфери планети Земля, або полетять у відкритий космос. Є і варіант використання "Зевсом" електронно-магнітного імпульсу (ЕМІ) великої потужності за допомогою бортової ЯЕДУ для його генерації.

Найбільший космічний флот супутників зараз зосереджений у США. Це і "флотилія" Ілона Маска для інтернет-зв'язку Starlink (не з цими ж ризиками пов'язана риторика цього бізнесмена щодо путіна і рф?). Кількість групи супутників Маска – 5,5 тис штук.

Крім того, США почали реалізацію проекту Proliferated Warfighter Space Architecture, мета якого за допомогою малих супутників повністю покрити низьку навколоземну орбіту (ННО). Супутники – це не лише космічна розвідка, але і система GPS, і засоби зв'язку. Якщо "накрити" супутникову систему світовій економіці буде завдано суттєвої шкоди.

Дії рф у космосі можна порівняти з атаками хуситів на торгові кораблі у Червоному морі, але тільки на неспівставно вищому технологічному рівні і без загрози нанесення удару у відповідь по наземних цілях. Росіяни переконують, що електромагнітний залп "Зевса" може за кілька секунд вивести з ладу сотні супутників.

РОСІЯ БЛЕФУЄ?

Адже такий удар завдасть шкоди не тільки США, але і Китаю, Індії, Саудівській Аравії та багатьом іншим країнам, які або нейтральні до рф, або навіть таємно підтримують її. Так, до певної міри це блеф. З іншого боку, військові операції в космосі поки ніяк не регламентовані і атака на супутники не прирівнюється до відкритої воєнної агресії. Тобто, атаку на супутники, наприклад, Ілона Маска, не можна буде назвати атакою на країну-учасницю НАТО. Тому, у випадку переходу війни на новий рівень ескалації, вибираючи де застосувати ядерну зброю, на землі чи в космосі, рф може вибрати саме космос: ефективно, але без величезних людських жертв.

Ймовірно, зараз рф спробує шантажувати американців. Це можуть бути "нові червоні лінії": мовляв, не передавайте Україні дані космічної розвідки – ми не будемо воювати в космосі.

Може бути і більш хитрий план – обміняти майбутню конвенцію про заборону "космічних воєн" на деякі поступки США "на землі".

По суті, рф вже формує пакет для торгу з майбутнім президентом США. Для цього Москві потрібно зібрати максимально можливу кількість "активних опцій" для майбутнього обміну.

ЩО МОЖЕ РФ ВИСТАВИТИ НА ТОРГИ З ТИМ ЖЕ ТРАМПОМ У 2025 РОЦІ?

  1. Свої взаємовідносини з Китаєм (звичайно, рф не піде на розрив союзу з Пекіном, але може знизити стратегічну глибину).
  2. Відмова від глибокої співпраці з КНДР.
  3. Мінімізація військової співпраці з Іраном.
  4. Нова угода про стратегічні наступальні озброєння.
  5. Новий договір про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності.
  6. Обмеження у створенні гіперзвукового озброєння.
  7. Вишенька на торті – припинення "космічної гонки озброєнь".

Питання в тому, чи захочуть США торгуватися і якщо так, то які "активні опції" запропонує Вашингтон? Можливий новий Рейк'явік? [Ред. Переговори між Горбачовим та Рейганом, які стали прелюдією до розрядки та завершення Холодної війни].

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Джерело: "Ми – Україна"
«Об’єднана Україна»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-