Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Україна в політиці США: стратегічний партнер чи інструмент боротьби

Україна в політиці США: стратегічний партнер чи інструмент боротьби

Укрінформ
Як за останні два тижні змінилась риторика Трампа

Стратегічний інтерес в американському політикумі переважить, і вони підтримають Україну згідно з тими зобов’язаннями, які взяли на себе під час літнього засідання лідерів G7. Про це розповідає експерт аналітичного центру «Об’єднана Україна».

З огляду на те, що Палата представників США пішла до кінця лютого на канікули, питання про затвердження допомоги для України, Ізраїлю, Тайваню та виділення коштів для інших союзників стало на паузу. І, окрім передвиборчої боротьби, найближчим часом ми нічого не побачимо.

Треба розуміти, що демократичний табір дуже красиво розігрує цю історію проти республіканців, назвавши їх фактично «посіпаками путіна». А президент Байден під час виступу в Білому домі заявив, що Трамп своїми заявами підбиває путіна атакувати НАТО. За словами Байдена, «жоден інший президент в американській історії ніколи не схилявся» перед російським лідером.

Тож республіканці мають готуватися до того, що їхня політична технологія з деяким принциповим позиціонуванням тепер почне потроху працювати проти них. Лише зверніть увагу, як за останні два тижні змінилась риторика Трампа. Він почав говорити, що Зеленський йому подобається, і що він зробить все для України, а не так, як Байден. Бо путін за президентства Байдена отримає все, і Україну також. Ще нещодавно була лише критика, а тепер і Зеленський йому вже подобається, і Україні він готовий сприяти.

Тобто ми бачимо багато суто політтехнологічних моментів. А стратегічний рівень аналізу показує, що Україна за будь-якого президента США – Трампа чи Байдена – залишиться їхнім стратегічним безпековим партнером, адже сьогодні фактично завдяки Україні, завдяки українським силам оборони і безпеки стримується рашистська навала на ту систему колективної трансатлантичної безпеки, яку Вашингтон створював із 1949 року разом із європейськими партнерами.

І це не перебільшення досягнень українського війська, а реальний факт. Саме українське військо береже сьогодні стабільність і безпеку в Європі та Євроатлантиці зокрема. Це дає змогу НАТО переорієнтуватись, виграти час для європейців, щоб вони почали запускати свої військово-промислові комплекси тощо.

Тому тепер ми, найімовірніше, фінального рішення не побачимо. Білий дім починає тиснути на республіканців https://t.me/weukrainetv/54801 . Так, пан Кірбі чітко заявив про те, що затримання виділення коштів для України сприяє збільшенню проблем для нашої країни, а не підтримці. І ось у такій політичній риториці сторони й перебуватимуть. Проте в результаті цього, я думаю, рішення буде ухвалено, адже якщо вже навіть Трамп змінив свою риторику стосовно України, це означає, що в електоральному сенсі українська тематика стала більш привабливою для Трампа, і він не хоче, щоб антиукраїнська риторика забирала в нього рейтинг.

Тому нині ми спостерігаємо суто хрестоматійну політтехнологічну картину. Потрібен час. Думаю, що все ж таки стратегічний інтерес в американському політикумі переважить, і вони підтримують Україну згідно з тими зобов’язаннями, які взяли на себе під час літнього засідання лідерів G7.

Нагадаю, тоді було ухвалено рішення про безстроковість військово-технічної підтримки України.

Автори:

Антон Кучухідзе, політолог-міжнародник, співзасновник аналітичного центру «Об’єднана Україна»

«Об’єднана Україна»

Першоджерело: «Ми – Україна»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-