За масштабами репресій Путін перевершив усіх генсеків СРСР, крім Сталіна

За масштабами репресій Путін перевершив усіх генсеків СРСР, крім Сталіна

Дослідження
Укрінформ
Російські опозиційні журналісти, проаналізувавши кримінальні та адміністративні справи в судах РФ за 2018-2023 роки, дійшли висновку, що за масштабом репресій російський диктатор Володимир Путін «давно обійшов майже всіх радянських генсеків, крім одного – Йосипа Сталіна».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на масштабне дослідження на сайті опозиційного видання «Проект».

За шість останніх років прямих репресій у Росії зазнали понад 116 тис. осіб, з них 11 442 осіб переслідували за кримінальними статтями, а близько 105 тис. притягнули до адміністративної відповідальності за висловлювання та участь у мітингах.

Автори дослідження порівняли дані з аналогічною статистикою в роки СРСР. У Росії за часів Путіна за «екстремізм» і критику влада засудила більше людей, ніж за «антирадянщину» під час правління Микити Хрущова та Леоніда Брежнєва. У 2018-2023 роках до судів надійшли справи щодо 5613 осіб, яких обвинувачували за репресивними статтями (екстремізм, виправдання тероризму, «фейки», «дискредитація» армії). Це дещо більше, ніж у 1956-1961 роках, у роки правління Хрущова, коли, за даними держархіву, 4883 осіб засудили за статтями «Антирадянська агітація та пропаганда» та «Поширення свідомо хибних вигадок». За всі наступні роки до Перебудови (з 1962-го по 1985 рік) у РРФСР за цими статтями засудили 3234 людей.

За підрахунками «Проекту», у 2018-2023 роках до російських судів надійшло 5829 справ, порушених за статтями про злочини проти держави (шпигунство, розголошення держтаємниці, співпраця з іноземними організаціями тощо), а також за статтями, пов'язаними з відмовою війни в Україні.

Читайте також: У Росії та Білорусі політвязнів сьогодні більше, ніж в СРСР за Брежнєва - Cікорський

З початком повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну, підрахували журналісти, у Росії надійшли до суду справи щодо 4642 осіб, які відмовилися воювати в Україні. Найпоширеніша стаття для військових — самовільне залишення частини, за якою за 2023 рік пройшли 4373 особи. Для порівняння: у довоєнному 2021 році суди розглянули 527 таких справ. За другою за поширеністю статтею – про невиконання наказу – у 2023 році до судів надійшли справи проти 289 осіб, тоді як за п'ять попередніх років – лише дев'ять справ.

Читайте також: Щонайменше 600 «суддів» беруть участь у політичних переслідуваннях у Криму - правозахисниця

Як зазначається в Телеграм-каналі «Агентство» (сайд-проєкт «Проекту»), за останні шість років у Росії за статтями про розголошення держтаємниці та шпигунство судили більше людей, ніж за часів Холодної війни. У 2018-2023 роках у шпигунстві звинуватили 39 осіб, у середньому трохи більше шести осіб на рік. При цьому у 1967-1974 роках радянські суди засуджували в середньому не більше двох осіб на рік. За розголошення держтаємниці в Росії за шість років судили 329 осіб, в середньому 54 особи на рік, а в РРФСР з 1967-го по 1974-й – у середньому трохи більше чотирьох осіб на рік.

Автори видання «Проект» присвятили своє дослідження опозиційному політику Олексію Навальному – «другу "Проекта", якого вбив Путін».

Як повідомляв Укрінформ, у серпні минулого року генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич констатувала те, що влада Росії застосовує до опозиції дедалі більш жорстокі репресії.

Фото: РАР/ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-