Щонайменше 600 «суддів» беруть участь у політичних переслідуваннях у Криму - правозахисниця

Щонайменше 600 «суддів» беруть участь у політичних переслідуваннях у Криму - правозахисниця

Укрінформ
Щонайменше 600 "суддів" беруть участь у переслідуваннях за політичними мотивами у тимчасово окупованому росіянами Криму.

Про це під час медіамарафону «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості» в Укрінформі повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

“Так звані судові процеси в Криму настільки масштабні, що лише ми змогли задокументувати 84 тисячі так званих “судових засідань". Це дійсно масштабна система, і важливо документувати не лише тих, хто постраждав, а і тих, хто до неї причетний. Щонайменше 600 "суддів" Криму та РФ беруть участь у цих політичних судових процесах. Вони це прекрасно усвідомлюють, ігнорують заяви про катування, усі фальсифікації доказів”, - сказала Скрипник.

Вона наголосила, що спротив у Криму був під час його окупації та триває й нині.

Читайте також: Через політичні переслідування у Криму за ґратами понад 190 українців - правозахисник

“У відповідь на цей спротив Росія розбудувала масштабну систему переслідувань, яка й досі працює. Це — страшна репресивна машина, що підтверджує: кримчани чинили спротив. І Росії не вдалося нав'язати міф, що цього нібито не було”, - додала Скрипник.

За її словами, за період з 2014-го року правозахисники задокументували, що як мінімум 1400 громадян стали жертвами репресивної машини в тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: У Криму за 2023 рік росіяни затримали 173 осіб, з них 119 - кримські татари

“Йдеться про політично- і релігійно мотивованих. У цілому цих жертв — набагато більше, бо ще є діти, люди, в яких забрали власність тощо. Значна частина із них - політвязні. Вони не отримують меддопомоги, стають жертвами тортур, після чого так само не отримують допомоги. Вони, скажемо відверто, поки що не мають реальних шансів вийти до того, як закінчиться їхній термін. Більше того, навіть коли термін закінчиться, вони не завжди повертаються. Зараз так відбувається з українським активістом Олегом Приходьком, який мав вийти з російської колонії, але знову був ув'язнений. Це — не перший такий випадок. Здебільшого, якщо наші громадяни і повертаються із полону РФ, то тільки тому, що їх незаконний термін закінчився. Обміни, які відбуваються з початку повномасштабної війни, не включають жодного цивільного з Криму”, - наголосила Скрипник.

Як повідомлялося, у тимчасово окупованому Криму окупанти відкрили 665 справ стосовно цивільних за проукраїнську позицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-