Поразка України поставить під загрозу цінності ЄС - Мішель

Поразка України поставить під загрозу цінності ЄС - Мішель

Укрінформ
Поразка України у розв’язаній Росією війні поставила б під загрозу європейські цінності, тому немає альтернативи, окрім продовження підтримки Києва з боку Європи.

Про це заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель в інтерв’ю групі ЗМІ, зокрема Euractiv, передає Укрінформ.

«Поразка України не може бути варіантом, тому що ми всі розуміємо, до чого це призведе і які будуть наслідки, якщо б це сталося. Ніхто не може передбачити, якою буде внутрішня ситуація в Росії, але ясно, що якщо Україна програє цю війну, буде величезний ризик для наших цінностей», - сказав Мішель перед другою річницею з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року.

Він відзначив: ЄС та його топ-лідери чітко дали зрозуміти, що мають намір продовжувати підтримувати Київ, але поставки артилерійських боєприпасів сповільнилися, і існує невизначеність щодо наступного пакету військової допомоги з боку Брюсселя.

«Існує один план А - і тільки один - і це підтримка України», - сказав Мішель.

Після рішень про політичну та фінансову підтримку, ухвалених на двох попередніх самітах ЄС, очікується, що в березні лідери Євросоюзу домовляться про більш довгострокову військову допомогу Україні в межах Європейського фонду миру (ЄФМ), який використовується для поставок зброї в Україну. Однак країни-члени ЄС поки що не дійшли згоди щодо реформування та поповнення фонду.

Читайте також: Президент Євроради: Ми ніколи не забудемо жертв Майдану

Відповідаючи на запитання, коли глава Євроради очікує досягнення угоди, він сказав, що це питання має бути вирішене «протягом наступних кількох тижнів», але не пізніше, ніж за столом лідерів ЄС на березневому саміті.

«Ми бачимо, що у США також є певні труднощі, і я щиро сподіваюся, що вони наслідуватимуть наш приклад, тому що ці гроші для України – це інвестиція в мир і стабільність», – сказав Мішель.

Коментуючи запитання, чи могла б Європа зробити більше для підтримки України за останні два роки, він сказав, що «був у центрі подій, які відбувалися в Україні, був у центрі прийняття рішень разом з ЄС-27 протягом останніх років» і з огляду на більш широку глобальну ситуацію ЄС «зробив багато».

«Чи достатньо цього? Ми повинні зробити ще більше, ми повинні продовжувати підтримувати Україну, ми повинні робити те, що необхідно», - наголосив Мішель.

Як повідомляв Укрінформ, із початку російської повномасштабної агресії проти України ЄС та його країни-члени надають Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув майже €90 мільярдів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-