Ассанж в суді оскаржує свою екстрадицію до США

Ассанж в суді оскаржує свою екстрадицію до США

Укрінформ
Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж намагається через суд оскаржити рішення Великої Британії про свою екстрадицію до США.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Сіньхуа.

Зазначається, що скаргу Ассанжа цього тижня розглядає Верховний суд Великої Британії, який ухвалить остаточне рішення у цій справі.

Сам Ассанж не присутній на слуханнях через погане самопочуття. За словами його дружини Стелли, минулого тижня його “фізичне та ментальне здоров’я занепало”.

Рішення Верховного суду Великої Британії - остаточне й не підлягає оскарженню у британській юрисдикції, але в разі поразки адвокати Ассанжа пообіцяли звернутися до Європейського суду з прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, Джуліан Ассанж – австралійський журналіст, у 2006 році заснував сайт WikiLeaks, на якому були розміщені секретні матеріали про корупцію, шпигунство, воєнні злочини, дипломатію тощо. Відповідні документи були надані колишнім аналітиком розвідки США Челсі Маннінгом.

У травні 2019 року Ассанж був ув'язнений у Британії на 50 тижнів за порушення умов виходу під заставу, коли він у 2012 році втік до посольства Еквадору в Лондоні, де потім переховувався майже сім років.

Ассанжу висунуто 18 обвинувачень, зокрема у змові з метою зламу урядових комп'ютерів та порушенні закону про шпигунство. У Сполучених Штатах йому загрожує до 175 років в'язниці за обвинуваченням у шпигунстві.

Читайте також: Парламент Австралії закликав США та Британію звільнити Ассанжа

Сам Ассанж заявляє, що опубліковані ним документи викривають правопорушення військових США, а він діяв як журналіст, а не шпигун.

Серед файлів, опублікованих WikiLeaks у 2010 році, було відео про атаку гелікоптера Apache у 2007 році американськими військами у Багдаді, унаслідок чого загинули 11 осіб, серед яких двоє журналістів Reuters.

Зараз Ассандж перебуває в лондонській в'язниці Белмарш.

Фото: apimages

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-