Парламент Австралії закликав США та Британію звільнити Ассанжа

Парламент Австралії закликав США та Британію звільнити Ассанжа

Укрінформ
Парламент Австралії схвалив резолюцію із зверненням до урядів США та Великої Британії щодо повернення до країни засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Зазначається, що за відповідну резолюцію проголосували 86 депутатів парламенту проти 42.

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз, який підтримав резолюцію, закликав до «завершення» справи Ассанжа з моменту вступу на посаду у 2022 році. Він порушив це питання безпосередньо з президентом Джо Байденом під час свого державного візиту до США в жовтні.

Зазначається, що наступного тижня Ассанж постане перед Верховним судом Великої Британії для своєї останньої апеляції на екстрадицію США.

Зараз він перебуває в лондонській в'язниці Белмарш.

Як повідомляв Укрінформ, Джуліан Ассанж – австралійський журналіст, у 2006 році заснував сайт WikiLeaks, на якому були розміщені секретні матеріали про корупцію, шпигунство, воєнні злочини, дипломатію тощо. Відповідні документи були надані колишнім аналітиком розвідки США Челсі Маннінгом.

У травні 2019 року Ассанж був ув'язнений у Британії на 50 тижнів за порушення умов виходу під заставу, коли він у 2012 році втік до посольства Еквадору в Лондоні, де потім переховувався майже сім років.

Читайте також: У Штатах колишній офіцер ЦРУ отримав 40 років в’язниці за шпигунство

Ассанжу висунуто 18 обвинувачень, зокрема у змові з метою зламу урядових комп'ютерів та порушенні закону про шпигунство. У Сполучених Штатах йому загрожує до 175 років в'язниці за обвинуваченням у шпигунстві.

Сам Ассанж заявляє, що опубліковані ним документи викривають правопорушення військових США, а він діяв як журналіст, а не шпигун.

Серед файлів, опублікованих WikiLeaks у 2010 році, було відео про атаку гелікоптера Apache у 2007 році американськими військами у Багдаді, унаслідок чого загинули 11 осіб, серед яких двоє журналістів Reuters.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-