Блінкен заявив Ван Ї, що США занепокоєні підтримкою російської війни з боку Китаю

Блінкен заявив Ван Ї, що США занепокоєні підтримкою російської війни з боку Китаю

Укрінформ
Держсекретар Ентоні Блінкен висловив главі МЗС Китаю Ван Ї занепокоєння США щодо підтримки Пекіном війни Росії проти України, зокрема, постачанням компонентів, які країна-агресор використовує для виробництва зброї.

Про це заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер, повідомляє Укрінформ.

Як зазначив Міллер, у ході переговорів Блінкен і Ван «провели предметні дискусії з низки регіональних і глобальних питань».

«Держсекретар висловив занепокоєння з приводу підтримки Китаєм війни Росії проти України, включаючи підтримку російської військово-промислової бази», - йдеться в повідомленні.

Сторони також обмінялися думками щодо ситуації на Близькому Сході та на Корейському півострові. Блінкен окремо наголосив на важливості збереження миру та стабільності в Тайванській протоці та Південнокитайському морі.

«Держсекретар повторив, що Сполучені Штати відстоюватимуть свої інтереси та цінності, а також інтереси та цінності наших союзників і партнерів», - повідомив Міллер.

Читайте також: Блінкен і глава МЗС Китаю проведуть переговори у Мюнхені

Як зазначається, сторони визнали важливість підтримки відкритих комунікацій між Вашингтоном і Пекіном з низки стратегічних питань, включаючи консультації та зустрічі високого рівня в ключових сферах у найближчі місяці.

У повідомленні китайського МЗС про переговори вказується: «Сторони обмінялися думками стосовно «кризи в Україні», палестино-ізраїльського конфлікту, Корейського півострова та інших гарячих точок регіону, а також домовилися підтримувати контакт між спеціальними посланниками обох сторін у справах (Корейського – ред.) півострова».

У зовнішньополітичному відомстві КНР окремо зауважили, що зустріч у Мюнхені відбулась на прохання американської сторони, та назвали її «відвертою, змістовною і конструктивною».

За інформацією МЗС, Ван закликав США «дивитись на розвиток Китаю об’єктивно та раціонально і проводити позитивну й прагматичну політику щодо КНР», а також відмовитись від ідеї «відокремлення від Китаю», бо в кінцевому підсумку, за його словами, це призведе до негативних наслідків для самих Сполучених Штатів.

Читайте також: Тайвань повідомив про підвищену активність армії Китаю поблизу острова

Окрему увагу головний китайський дипломат приділив «тайванському питанню». Він укотре підкреслив, що у світі існує тільки один Китай, частиною якого є Тайвань.

«Якщо Сполучені Штати дійсно хочуть стабільності в Тайванській протоці, вони повинні дотримуватися принципу одного Китаю… та реалізувати на практиці свої заяви про непідтримку «незалежності Тайваню», - сказав Ван.

Як повідомляв Укрінформ, керівник Азійської секції New Geopolitics Research Network Юрій Пойта не бачить ознак того, що Китай відіграватиме справді конструктивну роль у російсько-українській війні.

Фото: fmprc.gov.cn

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-