Безпосередньої військової загрози для членів НАТО немає - Столтенберг

Безпосередньої військової загрози для членів НАТО немає - Столтенберг

Укрінформ
Наразі немає безпосередньої військової загрози будь-якій країні-члену НАТО, але Альянс готовий та рішучий захистити усіх своїх членів.

Як передають кореспонденти Укрінформу, про це в середу у Брюсселі на пресконференції перед початком зустрічі міністрів оборони Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Ми ніколи не можемо сприймати мир як належне. Але немає ніякої безпосередньої військової загрози щодо жодного члена Альянсу", - сказав Столтенберг.

Він запевнив, що НАТО й надалі "гарантуватиме, щоб в Москві не лишалося місця для прорахунків щодо нашої готовності і рішучості захищати усіх членів Альянсу".

Зокрема він нагадав про найбільші за останні десятиріччя навчання НАТО "Steadfast Defender" ("Стійкий захисник") за участю 90 тис. військовослужбовців з усіх 31 країни-члена Альянсу та Швеції, що є "наочною демонстрацією наших спроможностей".

Читайте також: Країни НАТО збільшують оборонні витрати на тлі занепокоєння через слова Трампа - Bloomberg

Генсек НАТО вказав на те, що Альянс протягом 75 років демонструє здатність запобігати військовому нападу на будь-якого свого члена. "І нам це вдавалося, тому що всі члени НАТО завжди абсолютно чітко заявляли, що ми готові захистити всіх членів альянсу. І вся ідея НАТО полягає в тому, що напад на одного члена Альянсу спричиняє відповідь усього Альянсу. І доки ми разом підтримуємо цю ідею, ми запобігаємо будь-якому військовому нападу на будь-якого члена альянсу", - зазначив Столтенберг.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи будуть міністри оборони НАТО обговорювати невійськові загрози для країн-союзниць, в яких існує російський «слід», зокрема, штучний наплив біженців на російсько-фінському кордоні або насильницькі протести за участю фермерів на кордоні між Польщею й Україною. Столтенберг підкреслив, що союзники по НАТО дуже серйозно сприймають гібридні загрози, що надходять від Росії, обмінюються розвідувальними даними та проводять уважний моніторинг ситуації на зовнішніх кордонах Альянсу.

«Ми серйозно сприймаємо будь-які гібридні загрози. Наразі ми не бачимо жодних негайних загроз військової атаки проти союзників по Альянсу, але існують інші загрози - наприклад, кібер- та інших гібридних дій проти наших союзників. Саме тому ми постійно оцінюємо ситуацію, проводимо обмін розвідувальними даними, працюємо з громадянським суспільством, проводимо навчання. Безумовно, ми проводимо моніторинг ситуації на наших кордонах з Росією, щоб чітко бачити всі ці виклики», - сказав генеральний секретар НАТО.

Відповідаючи на уточнююче запитання Укрінформу щодо уроків, які Альянс виніс для себе протягом двох років від початку повномасштабної військової агресії Росії проти України,  Столтенберг зауважив, що головним висновком з цих подій є необхідність збереження та зміцнення трансатлантичної єдності.

Читайте також: НАТО продовжить підтримку України всіма наявними засобами - Столтенберг

«Для НАТО головним уроком було те, що ми маємо стояти разом. Європейські союзники, Канада і Сполучені Штати разом зробили одну річ, коли ми постали перед повномасштабним вторгненням (Росії) в Україну у лютому 2022 року. Ми погодилися наростити нашу допомогу для України. І ця допомога дозволила досягти великих змін на місці події. Коли ця війна розпочалася, багато експертів побоювалися, що Україна паде протягом днів або тижнів. Але трапилося зворотне. Українці були здатними повернути 50 відсотків своєї території, яка була захоплена російськими військами», - підкреслив керівник Альянсу.

Він нагадав, що після початку повномасштабної російської агресії значно зросла присутність НАТО у Східній частині Альянсу, була підвищена готовність сил НАТО та уточнені плани оборони.

«Це будо дуже чітким посланням для Москви. Президент Путін жодним чином не має сподіватися на ескалацію цього конфлікту та його вихід за межі України. Ми продовжуємо надсилати дуже чіткий сигнал: ми тут, НАТО є тут. Більше військ у Румунії та у Балтійських країнах, в Польщі, - у високій готовності. Всі країни-члени підвищили оборонне фінансування. Ми підтримуємо Україну, і не допустимо, щоб конфлікт вийшов за межі її території на територію НАТО, і не перетворився на повномасштабну війну з Альянсом», - додав Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, європейські країни-члени НАТО у 2024 році інвестують в оборону 380 млрд дол., що становитиме 2% їхнього сукупного ВВП.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-