НАТО і Євросоюз обговорили посилення оборонної промисловості та підтримку України

НАТО і Євросоюз обговорили посилення оборонної промисловості та підтримку України

Укрінформ
Союзники по НАТО в рамках засідання Північноатлантичної ради зустрілися сьогодні з Єврокомісаром із внутрішнього ринку Тьєрі Бретоном, щоб скоординувати зусилля з посилення спроможностей оборонної промисловості та скоординувати роботу із продовження підтримки України.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у вівторок ввечері на сайті НАТО.

«Генеральний секретар Єнс Столтенберг привітав Єврокомісара з внутрішнього ринку Тьєрі Бретона у штаб-квартирі НАТО у вівторок (13-го лютого 2024 року).Пан Столтенберг наголосив на важливості співробітництва між НАТО і ЄС для досягнення спільних пріоритетів, включаючи збільшення оборонного виробництва та забезпечення довгострокової допомоги для України», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Тьєрі Бретон проінформував про зусилля ЄС у цьому напрямку членів Північноатлантичної ради, яке відбулося під головуванням заступника генерального секретаря НАТО Мірчі Джоане. В свою чергу, сторона НАТО надала інформацію щодо виконання Плану дій з оборонного виробництва, який був погоджений під час саміту НАТО в Вільнюсі у липні 2023 року з метою збільшення обсягів спільного оборонного замовлення, подальшого розвитку виробничих спроможностей та підвищення взаємосумісності військового обладнання.

«За два роки після початку російської агресивної війни проти України, є абсолютним імперативом, як для України, так і для Євроатлантичної безпеки, щоб ми збільшили наше оборонне виробництво та оживили нашу оборонну промисловість», - зазначив заступник керівника Альянсу.

За його словами, з липня минулого року Агенція НАТО з підтримки та постачання (NSPA) погодило контракти на суму близько 10 мільярдів доларів США, що включають замовлення ракет для систем Patriot та артилерійські боєприпаси калібру 155-мм.

Читайте також: Майбутнє України в НАТО: країни Веймарського трикутника ухвалили спільну заяву

Як повідомлялося, у січні 2023 року НАТО і ЄС підписали третю Спільну декларацію, яка передбачає подальше зміцнення партнерства та поєднання зусиль для вирішення спільних проблем, включаючи зростаючу геостратегічну конкуренцію, необхідність підвищення стійкості та рівня захисту критичної інфраструктури.

Після початку російської агресії проти України ЄС посилив роботу із побудови Оборонного союзу та забезпечення власної «стратегічної автономії» у питаннях оборони й безпеки. При цьому лідери ЄС наголошують, що ці зусилля спрямовані на посилення Європейської складової НАТО, яке залишається основою всієї архітектури європейської безпеки.

Фото: www.nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-