Майбутнє України в НАТО: країни Веймарського трикутника ухвалили спільну заяву

Майбутнє України в НАТО: країни Веймарського трикутника ухвалили спільну заяву

Укрінформ
Міністри закордонних справ країни Веймарського трикутника – Франції, Німеччини та Польщі – ухвалили в понеділок спільну заяву, у якій наголошується на підтримці України.

Про це передає Укрінформ.

«Зіткнувшись з безпрецедентним погіршенням безпекового середовища в Європі через повномасштабну війну Росії проти України, ми підтверджуємо нашу непохитну рішучість підтримувати Україну в захисті її незалежності, суверенітету й територіальної цілісності та відбитті російської агресії», – ідеться в документі.

За словами міністрів, у цій війні на карту поставлено інтереси європейської безпеки. «Ми вживатимемо заходів для забезпечення того, щоб російська незаконна агресія зазнала провалу, і підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно», – підкреслили вони.

Досягнута 1 лютого домовленість про створення Українського фонду є чітким сигналом про підтримку України в довгостроковій перспективі, вказано в заяві. Зараз критично важливо надати Україні своєчасну, передбачувану й стійку військову підтримку, як це було підтверджено Європейською Радою, зокрема, через Європейський фонд миру, Місію ЄС з військової допомоги та коаліції сил і засобів, а також через пряму двосторонню допомогу держав-членів відповідно до потреб України.

«Росія не може розраховувати на втому Європи, але повинна очікувати на повну відповідальність за всі незаконні дії та злочини, скоєні в Україні. Усі російські винуватці мають бути притягнуті до відповідальності», – наголошують автори документа.

Читайте також: Глави МЗС Веймарського трикутника обговорили боротьбу з дезінформацією РФ та безпекові виклики

Міністри закликають до ухвалення 13-го пакета санкцій проти Росії і зобов'язуються боротися з ухиленням від санкцій, посилити дотримання ухвалених обмежувальних заходів, у тому числі проти Білорусі, та впроваджувати подальші секторальні та індивідуальні санкції, спрямовані, зокрема, на обмеження здатності Росії вести війну.

Три країни спільно наполягатимуть на подальшому розвитку військового потенціалу та європейської співпраці у сфері озброєнь, а також на збільшенні оборонних витрат ЄС, що забезпечить посилення європейського внеску в євроатлантичну безпеку.

«Ми проводитимемо консультації напередодні саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні в липні, сприяючи подальшому зміцненню стримування та оборони Альянсу, а також демонструючи незмінну підтримку України на шляху її євроатлантичної інтеграції», – підкреслюють міністри.

Країни й далі працюватимуть разом, «щоб допомогти Україні просуватися вперед на шляху до членства в ЄС», ідеться в заяві.

При цьому автори зазначають: «Ми повністю підтримуємо право України обирати власні механізми безпеки. Разом ми продовжуватимемо підтримувати прогрес України в досягненні оперативної сумісності та додаткових реформ у секторі безпеки. Майбутнє України – в НАТО».

Відповідно до заяви, три країни очікують «на оновлення звіту Європейської Комісії щодо реформ в Україні, який має бути представлено якнайшвидше перед початком переговорів про вступ до ЄС».

Вони співпрацюватимуть, «щоб допомогти Україні в отриманні знань про основні сфери законодавства ЄС, а також сформулюємо конкретні проєкти для України в процесі вступу до ЄС».

Крім того, Німеччина, Франція та Польща працюватимуть разом, «щоб інвестувати в майбутнє України, у тому числі через можливі спільні проєкти з відбудови». Також сприятимуть успішному проведенню 3-ї Конференції з питань відновлення України, яка відбудеться 12-13 червня у Берліні.

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних Німеччини, Франції та Польщі обговорили в понеділок у замку Ла-Сель-Сен-Клу біля Парижа допомогу Україні, боротьбу з російською дезінформацією та безпекові виклики.

Веймарський трикутник було створено в 1991 році як формат міжнародної співпраці Польщі, Німеччини та Франції.

Фото: auswaertiges-amt.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-