Бербок занепокоєна планами Ізраїлю щодо операції в Рафаху

Бербок занепокоєна планами Ізраїлю щодо операції в Рафаху

Укрінформ
Німеччина продовжує стояти на боці Ізраїлю в його праві на захисті, але занепокоєна планами Тель-Авіва щодо великої операції в місті Рафах.

Про це заявила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок на пресконференції з очільником дипломатії Палестинської автономії Ріадом Малкі в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Цілком зрозуміло, що в Рафаху також існує неймовірна мережа терористичної організації ХАМАС… Отже ми стоїмо перед неймовірною дилемою: терористи свідомо ховаються за мирними людьми, і цей тероризм треба побороти», - сказала Бербок.

За її словами, люди в Рафаху мають право знайти захист, отже ЦАХАЛ має забезпечити, відповідно до міжнародного гуманітарного права, їм коридори, якими вони можуть потрапити в безпечні місця. А завданням всієї світової спільноти – разом захистити мешканців Гази. 

«Право на самооборону діє, Ізраїль має таке право, як і всі інші, захищати себе від тероризму, але не повинно бути жодного вигнання», - підкреслила міністерка і додала, що цей конфлікт не може бути вирішений виключено у військовий спосіб. Єдиний шлях до миру, яким би далеким він не здавався, полягає в існуванні двох держав.

Читайте також: МКС активно розслідує ситуацію в Палестині - прокурор Хан

Бербок визнала «катастрофічну ситуацію» в секторі Гази та запевнила, що Німеччина продовжує надання гуманітарної допомоги – наразі, поки триває розслідування щодо БАПОР, через інші міжнародні організації. Лише минулого тижня з Німеччини було доставлено в Єгипет для палестинців майже 40 тонн гуманітарної допомоги. 

Бербок також назвала абсолютно нелегальними єврейські поселення на Західному березі річки Йордан. 

Керівництво Парламентської автономії вона назвала легітимними представниками палестинського народу, але воно має реформуватися. 

Малкі назвав Бербок своїм другом і закликав зробити все, щоби не допустити наземної операції Ізраїлю та руйнуванню Рафаху. Він також запевнив, що ПА засудила вбивство цивільних людей з обох боків. 

Глава МЗС Німеччини назвала одним зі своїх головних завдань говорити про безпекові гуманітарні коридори та гуманітарні паузи під час візиту в регіон. Бербок здійснить візит до Ізраїлю 14-15 лютого. Там заплановані зустрічі з її колегою Ісраелем Кацом, прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху та президентом Ізраїлю Іцхаком Ґерцогом та іншими. Це буде п’ята поїздка міністра закордонних справ до Ізраїлю та шоста поїздка до регіону після теракту ХАМАС 7 жовтня 2023 року.

Читайте також: Рютте заявляє, що операція в Рафаху призведе до катастрофічних гуманітарних наслідків

Як повідомляв Укрінформ, у січні Ізраїль поінформував Єгипет про намір розпочати військову операцію, щоб узяти під контроль кордон між сектором Гази та Єгиптом, зокрема місто Рафах. Частина європейських лідерів, керівництво ООН, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель висловили занепокоєння щодо плану воєнної операції в Рафаху через велике скупчення цивільного населення в цьому районі.

Президент США Джо Байден за закритими дверима висловлює дедалі більше розчарування прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу через його небажання послабити воєнну активність у Газі.

Фото: gdpr-info.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-