Єврокомісія порушила ще одну правову процедуру проти Угорщини

Єврокомісія порушила ще одну правову процедуру проти Угорщини

Укрінформ
Єврокомісія порушила ще одну правову процедуру проти Угорщини у зв’язку із прийняттям нових законів, що порушують законодавство ЄС, зокрема, у сфері верховенства права, дотримання фундаментальних свобод та норм демократії.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси повідомила речниця Європейської комісії з питань внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Аніта Хіппер (Anitta Hipper), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейська комісія вирішила сьогодні надіслати лист офіційного повідомлення до Угорщини, в якому висловлюються декілька серйозних занепокоєнь щодо дотримання законодавства ЄС. Це відбулося після відповідної оцінки Європейською комісією та обміну листами з Угорщиною на політичному рівні навколо так званого закону про захист національного суверенітету, а також угорського закону, який регулює фінансування політичних партій», - зазначила речниця.

За її словами, Єврокомісія дійшла висновку, що ці угорські закони порушують законодавство ЄС, зокрема в тому, що стосується демократії та виборчих прав громадян ЄС, дотримання фундаментальних прав відповідно до Хартії ЄС з прав людини, закону ЄС у сфері захисту даних тощо. На додаток, на думку Єврокомісії, створення в Угорщині спеціалізованого органу із широким колом повноважень у сфері моніторингу виконання цього національного законодавства, а також із виконавчою функцією щодо застосування санкцій за його порушення, серйозно шкодить демократії в Угорщини.

Читайте також: В ЄС погодили перший законопроєкт про боротьбу з насильством щодо жінок

Хіппер зауважила, що, за процедурою, Угорщина має зараз два місяці для підготовки відповіді на цей лист формального повідомлення від Європейської комісії.

Ще один речник Єврокомісії Балаш Уйварі (Balazs Ujvari), до повноважень якого належать питання бюджету та людських ресурсів, нагадав, що попередження про існуючі порушення законодавства ЄС, в рамках реалізації принципу обумовленості бюджетних виплат дотриманням верховенства права, Єврокомісія направила до Угорщини ще у квітні 2022 року. Після цього у грудні 2022 року, за рішенням Європейської Ради, була заблокована виплата суми у 6,3 мільярда євро із фонду регіонального розвитку, яка призначалася для Угорщини.

«Для того, щоб цей механізм (обумовленості) був активований, необхідно, щоб було зафіксовано порушення одного або більшої кількості принципів верховенства права, або захисту фінансових інтересів ЄС в рамках спільного бюджету ЄС. На цій основі ми мали декілька зустрічей із владою Угорщини після рішень Європейської Ради наприкінці 2022 року. Цей діалог триває, угорська сторона інформує нас, що відбувається. Європейська комісія завжди готова до оцінки корегувальних заходів», - зазначив Уйварі.

Він нагадав, що у грудні 2023 року, після оцінки правових зусиль Угорщини, Єврокомісія розблокувала суму у 10,2 мільярда євро для Угорщини в рамках Фонду ЄС з регіонального розвитку, про що було оголошено офіційно. Водночас, станом на сьогодні, сума бюджетних виплат в рамках програм регіонального розвитку, RePowerEU та інших програм ЄС, що призначені для Угорщини, залишаються заблокованими, саме внаслідок застосування механізму обумовленості таких виплат дотриманням верховенства права.

«Угорщина докладала зусиль, щоб розблокували решту фондів. Але не було суттєвого розвитку протягом минулих тижнів або місяців… Тому ми маємо нагадати про висновки, що були надані Угорщині у 2022 році, та стосувалися різних напрямків політики та конфлікту інтересів», - додав речник Єврокомісії.

Як вже повідомлялося, напередодні рішень Європейської Ради щодо початку переговорів з Україною й Молдовою про членство в ЄС (14 грудня 2023 року), а також про створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро у довгостроковому бюджеті ЄС на 2024-2027 роки (1 лютого 2024 року), у публічній риториці прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пов’язував свою згоду ухвалити ці рішення та дотримати консенсус в рамках Європейської Ради за умови «розморожування» призначених для Угорщини фондів з відновлення та з регіонального розвитку, виплата яких була призупинена у зв’язку із недотриманням Угорщиною принципів верховенства права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-