Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як Путін маніпулює Заходом

Як Путін маніпулює Заходом

Укрінформ
Російське керівництво робить махінації довкола сподівань західних еліт завершити «конфлікт» з московитами «малими ресурсами»

Стосовно чергового «вкиду» в західних медіа про те, що Путін начебто подає сигнали про готовність до переговорів і навіть до обговорення членства України у НАТО в обмін на закріплення за собою окупованих територій, пояснення тут гранично просте: російське керівництво продовжує маніпулювати довкола сподівань західних еліт завершити «конфлікт» з московитами «малими ресурсами».

Від початку повномасштабної війни в Україні на Заході постійно повторюють, що їхні ресурси не співмірні з російськими, а тому у росіян немає жодних шансів у протистоянні із Заходом.

І теоретично це так, але поки що все це існує як потенціал, бо Захід не залучив у військове виробництво і малої частини власного потенціалу. Класичний приклад – провал європейського проєкту з виробництва мільйона боєприпасів для українських гармат за рік. Як виявилося, на цей момент європейська промисловість загалом не може наздогнати за рівнями військового виробництва навіть КНДР. Чому? Бо КНДР постійно готується до війни, а ЄС вважав, що після 1991 року вони точно воювати ні з ким не будуть. Щонайбільше – надішлють обмежений контингент в умовний Ірак. Реальність виявилася іншою, однак тривалий час вони воліли відкидати цю реальність.

Так, теоретично Захід може стерти російського агресора, якщо збільшить зусилля. Але напружувати їх вони не поспішають. І сама російська сторона постійно ефективно на цьому маніпулює. Вони послідовно просувають тезу, що війна –  це справа лише України, що в них дуже обмежені цілі, що вони просто хочуть забрати шматок української території і більше їм нічого не потрібно і т.д.

ОСТАННІМ ЧАСОМ НА ЗАХОДІ ВСЕ Ж СПОСТЕРІГАЄТЬСЯ ЗСУВ НАСТРОЇВ

Країни Балтії об'єднуються, щоб разом оборонятися від російської агресії. Зокрема, будуючи лінії укріплень. Керівництво НАТО в Європі попереджає європейців про загрозу війни. У європейських ЗМІ виходять публікації зі схемами нападу на країни НАТО – так само, як виходили публікації про агресію проти України. Захід готують до того, що загроза – серйозна, і треба виходити зі стану сну й мобілізовувати ресурси. Зрозуміло, що якщо вони ці ресурси мобілізують, у російського агресора шансів на успіх стане менше.

Тому гра триває. Головна мета публікацій про «готовність Путіна до переговорів» – дати західним політикам привід знову відкладати важливі рішення. Вони ж найбільше за все бояться ухвалювати серйозні рішення. Ліпше не робити нічого.

Тепер триває обговорення у Конгресі США питання допомоги для України. Очевидно, якийсь конгресмен прочитає про «готовність Путіна» і кричатиме, що грошей Україні давати не треба, ліпше все тепер «заморозити» і заспокоїтися. І вважатиме себе дуже розумним.

ТРОХИ ПРО САМУ МОДЕЛЬ «НАТО В ОБМІН НА ТЕРИТОРІЇ» ТА ЧОМУ ЦЕ – БЛЕФ

Уявімо собі суто теоретично, що Україна та Захід на це погоджуються. Чи є у світі хтось, хто ухвалює рішення за НАТО? Правильна відповідь – немає. Рішення ухвалюють усі уряди та парламенти усіх членів НАТО. Бачили, як складно вступала до НАТО Швеція? Швеція, що не має жодних проблем з територіями, з економікою, з військовим потенціалом. Уявіть собі, як вступатиме Україна. З окупованою частиною територій. Але головне не це. НАТО уже не видається настільки надійним захистом, як це було вчора, адже ніхто не може гарантувати, що США з 2025 року будуть підтримувати відповідну увагу до цього союзу.

Тому всі ці розмови – це суто для того, щоб деморалізувати західних політиків, давати їм приводи відкладати важливі рішення і далі, надаючи змогу російським агресорам знаходити собі нових союзників і розширювати свій військовий потенціал.

Петро Олещук, політолог, доктор політичних наук, доцент КНУ ім. Т.Шевченка

Об'єднана Україна

Ілюстрація: Craig Stephens, scmp.com

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-