Помічник німецького політика міг отримувати завдання від ФСБ

Помічник німецького політика міг отримувати завдання від ФСБ

Дослідження
Укрінформ
Російські спецслужби могли «направляти» діяльність помічника депутата Бундестагу від правої партії «Альтернатива для Німеччини» й таким чином просувати свої інтереси.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Spiegel та Insider, передає Укрінформ.

«Героєм» розслідування став російський політтехнолог українського походження Володимир Сергієнко, який з 1991 року живе у ФРН і з 2022 має громадянство цієї країни. Він, як вдалося з’ясувати журналістам-розслідувачам, був не просто російським пропагандистом, а агентом, завербованим П'ятою службою ФСБ.

Фото з сайту spiegel.de
Фото з сайту spiegel.de

Сергієнко є помічником депутата «Альтернативи для Німеччини» казахстанського походження Ойгена (Євгена) Шмідта, але працював і з багатьма іншими парламентаріями, які так чи інакше виступали проти допомоги Україні. Діяльність «політолога» була активною та досить ефективною. Так, він домігся того, що у липні 2023 року парламентська фракція АдН подала позов до Федерального конституційного суду про зупинення постачання зброї Україні, яке, мовляв, здійснюється без схвалення Бундестагу. 

Видання стверджують, що чимало виступів з боку депутатів цієї партії готувалися саме Сергієнком, а текст їх він узгоджував з куратором із ФСБ. Серед таких промов - виступ депутата Бундестагу, члена Парламентської асамблеї Ради Європи Харальда Вайєля на сесії ПАРЄ, де він заявив, що київська влада відкрито переслідує парафіян Української православної церкви (Московського патріархату). Всі подібні заяви миттєво тиражуються кремлівськими ЗМІ.

Фото: : Telegram / Wladimir Sergijenko
Фото: : Telegram / Wladimir Sergijenko

Той самий куратор, який погоджував тексти, забезпечував Сергієнка і грошима для його діяльності, стверджують ЗМІ. Втім, їм не було відомо, з ким саме в спецслужбах Сергієнко підтримував зв’язок. І ось згодом, вивчивши метадані мобільних номерів, по яких він дзвонив, було встановлено, що вони належать співробітнику Дев'ятого управління Департаменту оперативної інформації П'ятої служби ФСБ Іллі Олександровичу Вечтомову. Дев'яте управління займається Україною, і Сергієнко, ймовірно, опинився у зоні уваги цієї структури саме як український громадянин (російське та німецьке громадянство у нього з'явилися лише у 2022 році).

Читайте також: Європарламент почав розслідування можливих зв'язків латвійської депутатки із ФСБ

Сергієнко відкинув усі звинувачення на його адресу. Втім, після виходу розслідування, його перепустка в Бундестаг була заблокована, повідомляє Spiegel.

До авторського колективу увійшли Хрісто Грозев, Роман Доброхотов, Роман Лебергер, Фіделіус Шмід і Вольф Відманн-Шмідт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-