Європарламент почав розслідування можливих зв'язків латвійської депутатки із ФСБ

Європарламент почав розслідування можливих зв'язків латвійської депутатки із ФСБ

Укрінформ
Голова Європарламенту Роберта Мецола заявила, що "дуже серйозно ставиться" до звинувачень щодо євродепутатки від Латвії Тетяни Жданок, у зв'язку з чим передає цю справу до Консультативного комітету з кодексу поведінки.

Про це у відповідь на запит DW повідомив офіційний представник спікера Європарламенту Юрій Ласс, передає Укрінформ.

"Це означає, що в Європарламенті розпочато розслідування", - пояснив він.

Мецола також винесе це питання на обговорення на конференції голів 31 січня.

Конференція голів - це політичний орган Європарламенту, який відповідає за відносини з іншими інституціями ЄС і національними парламентами. До складу конференції голів входять спікер Європарламенту і голови політичних груп.

На запит до пресслужби Європарламенту DW отримала відповідь про те, що вона вважає за краще не коментувати звинувачення щодо Жданок. Проте там вказали, що про ці звинувачення вже певний час тому повідомляли в країні, яку представляє депутатка, тобто в Латвії.

"Ми наголошуємо, що всі члени Європарламенту підкоряються одним і тим самим правилам (Закон про вибори 1976 року, Статут та внутрішні правила Європарламенту) щодо незалежності мандата та етики. Як і всі члени Європарламенту, депутат несе відповідальність перед виборцями", - додали у пресслужбі.

Порушення кодексу поведінки може призвести до запровадження санкцій з боку голови Європарламенту, про що оголошується на пленарному засіданні. Водночас рішення про зняття євродепутата з посади ухвалюють компетентні органи в його країні.

Читайте також: У Варшаві назвали фейком заяву ФСБ про затримання в Росії польського шпигуна

Як повідомляв Укрінформ, напередодні було оприлюднено спільне розслідування The Insider, естонського Delfi, латвійського видання Re:Baltica, шведської «Expressen» стосовно того, що латвійська депутатка Європарламенту Тетяна Жданок (Російський союз Латвії) як мінімум з 2005 року звітувала про свою діяльність перед співробітниками Федеральної служби безпеки Росії, просила у них кошти на проведення заходів.

74-річна Жданок була членом Європарламенту від Латвії з 2004 по 2018 рік, 2019-го знову стала євродепутатом. Через зміни у латвійському законодавстві вона не зможе брати участь у наступних виборах до Європарламенту у червні цього року. Тоді ж закінчиться її депутатський імунітет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-