У Росії продовжили арешт журналістці Радіо Свобода Курмашевій

У Росії продовжили арешт журналістці Радіо Свобода Курмашевій

Укрінформ
Радянський районний суд Казані (РФ) у четвер продовжив до 5 квітня термін утримання під вартою журналістці Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Алсу Курмашевій, яку звинувачують у порушенні закону про "іноземних агентів".

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Суд задовольнив відповідне клопотання слідства. Адвокат Алсу Курмашевої наполягав на зміні запобіжного заходу на домашній арешт, проте суд у цьому відмовив.

Засідання пройшло у закритому режимі — ЗМІ допустили лише на оголошення рішення суду. У суді сьогодні були присутні представники посольств Австрії, Чехії та Нідерландів.

Журналістка перебуває у СІЗО із середини жовтня 2023 року. Її звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу Росії, а саме в тому, що вона не подала документи на включення самої себе до реєстру "іноагентів", а також у розповсюдженні так званих фейків про російську армію. За другою статтею журналістку звинувачують в розповсюдженні книги "Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну", яку редакція "Idel.Реалії" презентувала восени 2022 року.

Читайте також: У Росії висунули обвинувачення заарештованій журналістці Радіо Свобода

Торік у грудні проти Курмашевої порушили ще одну кримінальну справу – за статтею про «фейки» про російську армію.

Як повідомляв Укрінформ, Алсу Курмашева – громадянка США та Росії, до арешту вона жила у Празі з чоловіком та двома дітьми. У Росію журналістка приїхала 20 травня через сімейні обставини. 2 червня Курмашеву затримали в аеропорту Казані, коли вона чекала рейсу, щоб повернутися до Чехії. У неї вилучили американський і російський паспорти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-