Що принесе новий політичний сезон у Канаді

Що принесе новий політичний сезон у Канаді

Укрінформ
У Канаді цьогоріч не відбуватиметься жодних критичних виборів й Україна лишається серед головних пріоритетів

Цього тижня в Оттаві відкрилася нова сесія федерального парламенту Канади. Після місячних канікул депутати повернулися до столиці, сповнені сил і натхнення дебатувати важливі для країни питання. Серед тем, що обговорюватимуться протягом наступних півроку на парламентському пагорбі, багато прямо або опосередковано стосуватимуться України.

ВАРТІСТЬ ЖИТТЯ

Оскільки федеральний парламент Канади формується винятково за мажоритарною системою, депутати перш за все підзвітні виборцям свого округу й уповноважені представляти саме їх інтереси. Зважаючи на розміри Канади, ці інтереси дуже різняться залежно від регіону, однак цього року усіх канадців бентежить одна спільна проблема: рекордна інфляція й швидке зростання вартості життя.

Численні опитування громадської думки показують, що саме ця проблема викликає наразі найбільше занепокоєння населення. Тому не дивно, що лідери усіх основних партій пообіцяли докласти максимальних зусиль до покращення економічної ситуації у країні. Питання зовнішньої політики й у “ситніші” роки були для канадців не пріоритетними, тож зараз вони ще нижче опустилися у рейтингу важливості. Для України це – погані новини, оскільки привертати увагу спільноти до необхідності підтримки нашої держави буде складніше.

ВИБОРИ У США

Ще більше ускладнять нашим дипломатам і громаді це завдання вибори у США. Хоча голосування в Америці ніби не має безпосереднього відношення до Канади і тим паче – до її позиції стосовно України, насправді передвиборчий хаос у ключового партнера (і можливий ще більший поствиборчий розгардіяш у разі перемоги Дональда Трампа) змістить фокус уваги Канади на свого південного сусіда. Джастін Трюдо уже сформував урядову команду, до якої увійшли ключові міністри, для розробки державної стратегії стосовно американських виборів. Минулого разу, коли Білий дім зайняв Дональд Трамп, канадсько-американські відносини зазнали кількох болючих ударів, від яких досі сповна не відновилися. Канада робитиме усе можливе, аби не допустити повторення цього сценарію, відволікаючи ресурси від інших, менш пріоритетних напрямків, у тому числі від України.

МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ ТА ГЛОБАЛЬНА ЕКОНОМІКА

Утім Україна все ж може бути впевнена, що залишиться одним (хоч і не єдиним) пріоритетом Канади. І це виявиться вже протягом найближчих днів, коли канадський парламент повернеться до ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Канадою та Україною. Представник уряду в парламенті Стівен Маккінон напередодні заявив, що цей законопроєкт буде винесено на голосування одним із перших. Власне, процес ратифікації угоди Канадою розпочався ще в жовтні, й відтоді законопроєкт подолав два з трьох необхідних читань у нижній палаті канадського парламенту. Протягом найближчих тижнів варто очікувати остаточного голосування Палатою громад і внесення законопроєкту до Сенату, в якому на нього чекатиме аналогічний трьохетапний процес схвалення.

Хоча опозиція, вірогідно, спробує влаштувати довкола ратифікації цієї угоди певні політичні танці, наявність дієвої урядової більшості практично гарантує її ухвалення. Щойно угоду ратифікує й Україна – підприємці з обох держав зможуть отримати зиск від спрощених умов торгівлі та знижених мит.

УКРАЇНСЬКІ БІЖЕНЦІ

За кілька тижнів після початку повномасштабного російського вторгнення Канада створила безпрецедентну міграційну програму для українців, яка дозволяла необмеженій кількості біженців отримати трирічний дозвіл на проживання й роботу в Канаді. Відтоді українці подали майже 1,2 млн заявок на участь у цій програмі, з яких більше 936 тис. було схвалено. Утім, врешті до Канади приїхало трохи більше 210 тис. українських біженців. Хоча ця цифра тьмяніє у порівнянні з майже мільйоном українців у Польщі, все ж кожен п’ятий новий іммігрант до Канади минулого року був українцем.

Українці також досі отримують одноразові й щомісячні виплати від влади різних рівнів, можуть претендувати на короткотермінове безкоштовне проживання, допомогу у працевлаштуванні, мовній підготовці та інше інтеграційне сприяння. Утім, у липні минулого року прийом заявок на цю програму було припинено. Хоча Канада одразу оголосила про новий шлях для українців, охочих залишитися в країні на постійній основі, він розрахований лише на людей, які мають у Канаді близьких родичів. Також уже за два місяці – наприкінці березня – завершиться дія інших запроваджених у 2022-му програм допомоги українцям, що вже обійшлися державній скарбниці у майже півмільярда доларів. Таким чином, парламенту й уряду доведеться вирішувати, як діяти з українськими біженцями надалі.

САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ Й КОНФІСКАЦІЯ МАЙНА

Одна зі сфер, в якій Канада ще з часів незаконної анексії Криму демонструє світове лідерство, – це санкції проти Росії. Наразі канадський санкційний список – один з найдовших у світі, про що уряд не втомлюється нагадувати. Минулого року Канада також стала одним із лідерів світової спільноти у питанні конфіскації російських активів, першою у Групі Семи розпочавши процес конфіскації майна російського олігарха Абрамовича. Згодом Канада також офіційно почала конфіскацію й передачу Україні російського транспортного літака, який з лютого 2022-го року застряг в аеропорту Торонто. Але канадським законодавцям цього видавалося мало, й минулого року до Сенату було внесено законопроєкт, який у разі ухвалення дозволить конфісковувати суверенне майно держав, які грубо порушили міжнародне право. Хоча у тексті законопроєкту жодного разу не згадується Росія, очевидно, що він направлений саме проти неї. За оцінками експертів, на території Канади навряд чи розміщені значні кошти Росії, але ухвалення подібного закону однією із провідних демократій світу мотивуватиме на такий крок й інші, в першу чергу європейські, держави, де замороженими опинилися сотні мільярдів російських євро, конче необхідних Україні для відбудови.

ЗБРОЯ

Натомість у плані військової допомоги Канада вже практично вичерпала свій потенціал. Країна історично покладалася на військову парасольку НАТО (й особливо США) та виявилася не готовою до потреб сучасної повномасштабної війни. Утім Канада все ж робила усе посильне, й загальний обсяг її військової допомоги оцінюється у приблизно 2 млрд дол., й близько чверті цієї суми було витрачено на купівлю для України нової системи протиповітряної оборони NASAMS. Про це було оголошено на початку минулого року, однак система досі не була доставлена. Найприкріше, що ніхто достеменно не знає, коли це трапиться.

Також Канада не змогла наростити виробництво дефіцитних 155-мм снарядів, аби поповнити власні запаси й передати надлишок Україні. Протягом минулого року питання підвищення боєготовності Канади багато разів порушувалося у сесійній залі та численних парламентських комітетах. Війна в Україні, безперечно, додала нагальності цьому. Варто очікувати, що цього року Канада продовжить надавати військову допомогу Україні, хоча й у менших масштабах, ніж раніше. За словами начальника Штабу оборони Канади Вейна Ейрі, запаси артилерійських снарядів на канадських військових складах майже вичерпані.

Не варто забувати й про канадську військову тренувальну місію UNIFIER, у рамках якої з 2015 року канадські військовослужбовці підготували майже 40 тисяч українських захисників. Після початку повномасштабного російського вторгнення канадські інструктори покинули територію України, однак за кілька місяців навчання було відновлене у Великій Британії, Польщі та Латвії. Чинний мандат місії збігає у березні наступного року, тому питання його продовження, найвірогідніше, вирішуватиметься під час наступної парламентської сесії наприкінці 2024-го або й на початку 2025-го. А до того канадські військові методично передаватимуть українським колегам знання, які робитимуть їх значно більш ефективними.

ФІНАНСОВА ДОПОМОГА

Через об’єктивні причини Канада не може стрибнути вище голови у постачанні Україні військової допомоги, тож вона намагається компенсувати це фінансовою. Так, від початку повномасштабного російського вторгнення Канада вже надала Україні майже 4 млрд дол. США фінансової допомоги, що є найвищим показником у світі в перерахунку на душу населення. У березні уряд внесе до парламенту проєкт нового державного бюджету, й у ньому, як і минулого року, напевно будуть передбачені гроші на фінансову підтримку України. Утім, через значно складнішу власну фіскальну ситуацію, Канада навряд чи зможе бути в 2024-му такою ж щедрою до України, як раніше. Однак це питання точно активно дебатуватиметься у парламенті й на інших громадських форумах. 

ПОЛІТИЧНА ПІДТРИМКА

У чому точно не варто сумніватися Україні, так це в продовженні непохитної двопартійної підтримки з боку Канади. На відміну від багатьох інших держав, у канадському парламенті відсутня “антиукраїнська” фракція, й усі партії одностайно голосують за додаткові кроки із допомоги нашій державі. Хоча наприкінці минулого року й відбулися певні суперечки з цього приводу, вони не мали вагомого впливу на загальнодержавну підтримку України й навряд чи матимуть у майбутньому.

Як відомо, цього року більше половини населення планети братиме участь у виборах. Утім Канада не долучиться до цього “свята світової демократії”. На відміну від більшості її міжнародних партнерів, у Канаді цьогоріч не відбуватиметься жодних критичних виборів, тож країна залишатиметься островом стабільності у бурхливому світовому політичному океані. Україна може й надалі розраховувати на тверду підтримку Канади, її всіляке сприяння та солідарність. Утім, у 2024-му ми більше не будемо найбільшою глобальною проблемою Канади, і це дасться взнаки.

Максим Наливайко, Оттава

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-