Путін дозволив «ключовим підприємствам» приховувати інформацію про роботу

Путін дозволив «ключовим підприємствам» приховувати інформацію про роботу

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін видав указ, згідно до якого «ключовим» для економіки російським підприємствам дозволено не розкривати інформацію, яку за попереднім законодавством треба було оприлюднювати.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Підприємства, визнані "економічно значущими", можуть не розкривати інформацію в рамках законів "Про ринок цінних паперів", "Про акціонерні товариства", "Про банки" та ще семи законів. При цьому інформація, як і раніше, має передаватися органам влади.

В указі Путіна захід пояснюється необхідністю вживання "невідкладних заходів" у відповідь на "недружні" дії США й "іноземних держав і організацій, що приєдналися до них". Насамперед йдеться про міжнародні санкції, введені проти російської економіки.

Після російського вторгнення в Україну проти Росії та російських підприємств і бізнесменів запроваджено безпрецедентну кількість обмежень з боку країн Заходу. На початок січня проти Росії діяло 18 772 обмеження, порахував портал Statista. На другому місці за кількістю санкцій знаходиться Іран – проти нього введено 4593 обмеження.

Читайте також: Путін каже, що в Україні воює 600-тисячне російське угруповання

Москва намагається знизити ефективність санкцій, зокрема приховуванням даних про економіку. У лютому 2023 року Держдума ухвалила закон, що дозволяє уряду закривати будь-яку офіційну статистику. Приховування економічної інформації веде до зниження ефективності економіки та підвищення корупційних ризиків.

Як повідомлялося, поняття "економічно значущої організації" з'явилося у російському законодавстві влітку 2023 року. Формувати перелік таких підприємств має право уряд. Для попадання до списку "значуща компанія" повинна мати хоча б один критерій: річну виручку більше 75 млрд рублів ($843 млн), сплату податків більше 10 мільярдів рублів на рік, вартість активів більше 150 мільярдів, штат співробітників понад 4 тисячі осіб. Або ж така компанія має працювати в критичних галузях чи надавати послуги більш ніж двом мільйонам інтернет-користувачів.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-