Євросоюз засудив страту азотом у США

Євросоюз засудив страту азотом у США

Заява
Укрінформ
Європейський Союз засудив застосування у США смертної кари із використанням азоту.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, повідомляє Укрінформ.

"Європейський Союз висловлює глибокий жаль з приводу страти Кеннета Юджина Сміта вчора у штаті Алабама", - йдеться у заяві.

Як зазначається, вперше у США страту провели, примушуючи ув’язненого дихати чистим азотом, позбавляючи його кисню, необхідного для підтримання функцій організму, що призводить до азотної гіпоксії (задухи). Відповідно до висновку експертів, цей метод страти є особливо жорстоким, особливо з огляду на те, що цей в’язень вже пережив невдалу спробу страти у листопаді 2022 року.

"ЄС рішуче виступає проти смертної кари завжди та за будь-яких обставин. Це порушення права на життя та повне заперечення людської гідності", - сказано у заяві.

У ній наголошується, що смертна кара не є стримувальним чинником щодо злочинності, натомість найвища міра покарання робить судові помилки незворотними. У цьому зв'язку в ЄС нагадали, що на сьогодні у США з камери смертників випустили 196 невинних.

ЄС знову закликав до повної заборони смертної кари. У цьому контексті вітається той факт, що 29 американських штатів або скасували найвищу міру покарання, або оголосили мораторій на її застосування.

Водночас ЄС висловив занепокоєння зростанням кількості страт у США - торік вона була застосована до 24 людей у 5 штатах.

«Ми закликаємо ті штати, які продовжують застосовувати смертну кару, запровадити мораторій та рухатися до повної її заборони відповідно до світової тенденції», - наголосив речник ЄС.

Читайте також: В Японії засудили до смертної кари палія анімаційної студії, де загинуло 36 людей

Як повідомлялося, у штаті Алабама в четвер стратили за допомогою азоту Кеннета Сміта, засудженого до смертної кари за вбивство.

В Алабамі назвали використання азоту «найбільш безболісним та гуманним методом страти, відомим людині».

У 2022 році в Алабамі вже намагались привести вирок Сміту у виконання шляхом смертельної інʼєкції, але скасували страту через проблеми із введенням голки у вену.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-