Німеччина активно нарощує виробництво боєприпасів - депутат Бундестагу

Німеччина активно нарощує виробництво боєприпасів - депутат Бундестагу

Укрінформ
Правляча коаліція робить усе можливе для нарощування потужностей оборонного комплексу, зокрема виробництва боєприпасів для надання Україні необхідної підтримки.

Про це заявили представники відповідних партій під час обговорення теми «Посилення підтримку України: зміцнення промисловості, стабільного нарощування виробництва та постачання боєприпасів» 19 січня в Бундестазі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Джо Вайнгартен від правлячої Соціал-демократичної партії поінформував, що з лютого 2022 року Німеччина надала Україні різноманітної допомоги на загальну суму в понад 27,8 млрд євро. Військовий внесок при цьому був дуже важливим: близько 6 млрд євро у 2022-2023 роках і 7,5 млрд заплановано на 2024-й.

Що стосується боєприпасів, то, за словами Вайнгартена, з березня 2022 року Німеччина передала Україні понад 45 тисяч артилерійських снарядів. До березня цього року буде передана така ж кількість, а в період з квітня до грудня – наступні 171,7 тисячі.

«Таким чином, цього року поставки Україні в цій сфері буде збільшено в 4 рази», - наголосив парламентарій. Такі темпи нарощування виробництва будуть продовжені та навіть прискорені, запевнив він. Останніми місяцями було створено умови для підписання контрактів на постачання боєприпасів і лише 3 найбільші контракти з великими збройовими компаніями «дадуть можливість постачання близько 1 млн артилерійських снарядів», сказав політик і назвав це «неймовірною продуктивністю».

Він підкреслив, що «німецька зброя та логістична підтримка відіграють вирішальну роль у боротьбі України» і Берлін вдячний Президенту Зеленському за високу оцінку німецької допомоги.

Сара Нанні з партії «Зелених» акцентувала на політичному аспекті, підкресливши, що «Німеччина зрештою зрозуміла, чого домагається Росія: Володимир Путін хоче посунути далі кордони РФ… і побудувати в Європі імперію, в якій домінує Росія» та при цьому постійно погрожує ядерною зброєю. Тому так важливо, щоби ЄС і НАТО продовжували стояти на боці України, підкреслила депутатка.

Ініціатором дискусії виступила фракція ХДС/ХСС. Опозиція звинуватила урядову коаліцію в тому, що та робить «недостатньо та повільно». Зокрема, Норберт Рьоттген навів дані: Росія щодня застосовує 10 тисяч артснарядів, тоді як Україна має в розпорядження на добу лише 2 тисячі. Вагання влади надавати більше зброї призвели до того, що війна перейшла в стан позиційної. «Відмова передати ракет Taurus є сумішшю небажання СДПН і канцлера та безхребетності лібералів і «зелених», які зрадили свої принципи», - заявив він з огляду на результати голосування коаліції щодо пропозиції консерваторів передати таку зброю Україні.

Читайте також: Фінляндія почне виробляти боєприпаси для України - глава Міноборони

Представники правлячої коаліції натомість закидали блоку ХДС/ХСС популізм і відсутність конструктивних пропозицій на тлі безперервної критики. Вони нагадали, що саме за 16 років при владі консерваторів, квотою яких, зокрема, був пост глави Міноборони, сталося значне скорочення військового виробництва, зокрема, зовсім було зупинено виробництво тих же ракет Taurus.

Як повідомлялося, раніше цього тижня в Бундестазі відбулися обговорення питання постачання Україні крилатих ракет Taurus і «мирного плану» від праворадикальної «Альтернативи для Німеччини». Обидві пропозиції не знайшли більшості депутатів найвищого законодавчого органу ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-