Путін перед виборами посилить агресію проти України - речник ЄС

Путін перед виборами посилить агресію проти України - речник ЄС

Укрінформ
Заяви Кремля про прагнення до миру з Україною прямо суперечать його діям, тож слід очікувати ескалації російської агресії проти України перед президентськими виборами у РФ, запланованими на весну.

Про це заявив речник ЄС Пітер Стано на брифінгу, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Рішення та дії Путіна чітко свідчать, що він має намір продовжувати злочинну агресію проти України. Поки що не було жодних реальних ознак щодо мирних зусиль з російської сторони. Тож Путін не прагне миру. Під час своєї президентської кампанії до виборів цієї весни, результати яких, я думаю, вже відомі, він буде посилювати агресивні дії проти України. Він продемонстрував це протягом різдвяних і новорічних свят, а також під час нинішньої ескалації, застосовуючи зброю, ракети, дрони, що уражають дедалі більше інфраструктурних та інших цивільних об’єктів», - наголосив речник ЄС.

Він зауважив, що ЄС і вся міжнародна спільнота мають і далі підтримувати Україну, та наголосив на великому значенні зустрічі безпекових радників щодо української Формули миру у Давосі. Такі зусилля повертають увагу міжнародної спільноти до злочинної війни РФ, і це надзвичайно важливо, тому що ця агресія спрямована не лише проти України, а й проти всієї системи міжнародного права та Хартії ООН.

Стано наголосив, що будь-які мирні ініціативи мають поважати базові принципи міжнародного права, територіальну цілісність та суверенітет України.

Коментуючи заяви РФ про готовність до переговорів, речник ЄС зауважив, що до слів російського керівництва немає жодної довіри, оскільки вони прямо суперечать діям російської влади.

«Ми бачили, що всі ці декларації не супроводжуються жодними діями. Наші рішення мають ґрунтуватися на тому, що вони (росіяни - ред.) роблять. Ми бачимо, що вони продовжують агресію. Вони підривають Хартію ООН та міжнародне право. Вони не поважають життя людей, і не лише в Україні, а й власних громадян, яких вони відправляють на цю злочинну війну. Шкода, завдана цією війною російському населенню, величезна, не кажучи вже про втрати України», - заявив Стано.

Читайте також: Кулеба: Путін буде вести різні війни, доки не помре

Він наголосив, що за будь-яких умов Євросоюз віддає перевагу пошуку мирних рішень, але на сьогодні «геть нічого» не свідчить про прагнення Росії до миру. Україна є жертвою злочинної агресії, і саме вона буде вирішувати, якими можуть бути умови, параметри та терміни для будь-яких мирних зусиль.

«...Українську формулу миру ми розглядаємо як найбільш надійну та реалістичну основу для будь-якого мирного врегулювання. Безумовно, зрештою війна і конфлікт будуть завершені за столом переговорів, а не на полі бою. Але позиція Європейського Союзу чітка: Україна має перемогти у цій війні. Тому що Україна використовує законне право на самооборону. Путін заявив, що він хоче стерти Україну з мапи світу, припинити існування української нації. Цьому треба покласти край, - заявив речник ЄС.

Читайте також: Сікорський: Путін пройшов точку неповернення, війну з російського боку закінчуватимуть інші

Як повідомлялося, Україна сподівається за кілька місяців провести саміт щодо Формули миру на рівні глав держав, після чого кожен із 10 пунктів має бути реалізований на основі консенсусу членів груп.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-