Розмороження €10 мільярдів для Угорщини: євродепутати збирають підписи за недовіру ЄК

Розмороження €10 мільярдів для Угорщини: євродепутати збирають підписи за недовіру ЄК

Укрінформ
Депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс заявив, що у ЄП почали збирати підписи щодо оголошення недовіри Єврокомісії після розмороження €10 млрд для Угорщини під час саміту лідерів ЄС у грудні.

Про це повідомляє Delfi, передає Укрінформ. 

Ауштрявічюс нагадав, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відмовлявся давати згоду на початок переговорів щодо вступу України до ЄС навіть після розблокування частини грошей. 

"Комісія, за моєю оцінкою, зробила помилку. Якщо потрібно було робити це розморожування, треба було це робити раніше. Я не бачив жодного аналітичного паперу з боку Єврокомісії, на основі чого було розморожено (кошти – ред.), тобто які критерії були виконані Угорщиною, з приводу яких ми ухвалили таке позитивне (рішення – ред.) на 10 млрд", - сказав він. 

За словами євродепутата, країни-члени ЄС також не були попереджені про таке рішення Єврокомісії. 

"Отже, рішення політичне, а отже, ризик приймає хто? Фон дер Ляєн (президент Єврокомісії - ред.). Тому деякі мої колеги в Європарламенті вже почали ініціативний процес - збирають підписи щодо недовіри ЄК", - сказав Ауштрявічюс.

На його думку, Орбан "зіграв партію, до якої готувався весь рік і більше".

Читайте також: Євросоюз готує запасний план на €20 мільярдів для України на випадок вето Угорщини - FT

"28 мільярдів і більше заморожено. Він тепер отримав 10 із 28, 18 залишається. Він (Орбан – ред.) диктує умови, він є тим, хто починає і закінчує процес. Але за це Угорщина заплатить велику ціну, бо недовіра до Орбана ще зросла", - підкреслив Ауштрявічюс.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія 13 грудня розблокувала 10 мільярдів євро для Угорщини, які були заморожені через проблеми верховенства права. У заяві зазначалося, що рішення ухвалено у зв’язку з прийняттям угорським урядом законів для зміцнення незалежності судової гілки влади.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на засіданні Європейської ради 15 грудня наклав вето на виділення із бюджету Євросоюзу 50 млрд на допомогу для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-