У США розкритикували новий закон Угорщини про «захист суверенітету»

У США розкритикували новий закон Угорщини про «захист суверенітету»

Укрінформ
Речник Держдепу Метью Міллер заявив, що США стурбовані рішенням угорського уряду щодо прийняття нового закону, який надає уряду Угорщини драконівські інструменти, що можуть бути використані для залякування і покарання тих, чиї погляди йдуть урозріз із поглядами керівної партії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у пресрелізі на сайті Держдепу.

В рамках нового закону має бути створене так зване управління із захисту суверенітету. На думку Міллера, закон може бути використаний для того, щоб піддавати ретельним розслідуванням без судового нагляду угорських громадян, підприємства та організації навіть у разі, якщо вони не мали контактів із іноземним урядом або іноземною організацією і не отримували від них підтримки.

«Цей новий закон не відповідає нашим спільним цінностям демократії, індивідуальної свободи та верховенства права», – заявив речник.

Парламент Угорщини 12 грудня ухвалив закон про «захист національного суверенітету» для захисту від того, що правляча партія прем’єр-міністра Віктора Орбана «Фідес» назвала неправомірним політичним втручанням іноземних осіб або груп.

Читайте також: Зеленський - про Орбана: Він не зміг відповісти, чому Угорщина не підтримує Україну

Згідно із законом, в Угорщині каратиметься заборонене іноземне фінансування партій або груп, які балотуються на виборах, до трьох років позбавлення волі. Окрім цього, закон дозволить «управлінню із захисту суверенітету» вимагати надання конфіденційних даних та особистої інформації від будь-кого без здійснення належного нагляду.

Подібне законодавство про «іноагентів» діє у Росії з 2012 року. Закон дозволив Мін'юсту визнавати некомерційні організації "іноземними агентами", якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначені, що дозволяє владі переслідувати організації, які працюють у галузі освіти, культури, охорони здоров'я, екології, захисту прав людини.

Фото: c-span.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-