ЄС схвалив 12-й пакет санкцій проти Росії

ЄС схвалив 12-й пакет санкцій проти Росії

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз у понеділок, 18 грудня, ухвалив 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у повідомленні, яке оприлюднене сьогодні на сайті Європейської Ради.

«З цим 12-м пакетом (санкцій), ми застосовуємо жорсткий набір заходів, включаючи новий перелік осіб та економічні заходи, які мають надалі послабити російську «машину війни». Наше послання є чітким, як я вже заявляв, коли головував під час неформальної Ради ЄС із закордонних справ у Києві: ми залишаємося твердими у наших зобов’язаннях перед Україною, та будемо продовжувати підтримувати її боротьбу за свободу та суверенітет», - зазначив з цього приводу Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Як зазначається у повідомленні, 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій ЄС проти Росії у звязку із її агресивною війною проти України має на меті завдати ще більшого удару по здатності Путіна до ведення війни, вражає ключові та прибуткові сектори російської економіки, та значно ускладнює спроби обминати європейські обмежувальні заходи.

Зокрема, погоджений сьогодні пакет містить такі заходи:

  • Алмази

ЄС вводить заборону на прямий або непрямий імпорт, закупівлю або трансфер російських алмазів. Ця заборона поширюється на алмази, що походять з Росії, на ті, що експортуються з Росії, на ті, що транспортуються росією, а також на російські алмази, що оброблені в третіх країнах.

Пряма заборона поширюється на непромислові природні та на синтетичні алмази, а також на ювелірні вироби з діамантів, з 1 січня 2024 року. До цього, заборона на непрямий імпорт російських алмазів, які обробляються (розрізаються або шліфуються) у третіх країнах, включаючи ювелірні вироби із вмістом діамантів, що мають російське походження, буде поступово застосовуватися з 1 березня 2024 року та буде повністю застосована до 1 вересня 2024 року. Це поступове застосування заборони на непрямий імпорт продиктовано необхідністю застосувати механізм відслідковування походження діамантів, який дозволить ефективно втілювати таку заборону та мінімізувати її наслідки для ринку ЄС.

Заборона на імпорт російських діамантів є частиною зусиль G7 із запровадження скоординованої на міжнародному рівні заборони на імпорт діамантів, з метою позбавити Росію важливого джерела фінансових надходжень.

  • Скасування виключень для Росії:

Прийняте сьогодні рішення вимагає від експортерів в ЄС ввести контрактну заборону на реекспорт до Росії та реекспорт для використання Росією особливо чутливих товарів та технологій, під час торгівлі, постачання, передання або експорту до третіх країн, за виключенням країн-партнерів. Це виключення поширюється на заборонені предмети, що використовуються у російських військових системах, що знайдені на полі бою в Україні, та які є критично важливими для розвитку, виробництва або використання таких російських військових систем, авіаційного обладнання та зброї.

  • Заходи імпортно-експортного контролю та обмеження:

Рада ЄС додала 29 нових установ до переліку тих, хто прямо підтримує військово-промисловий комплекс Росії у її агресивній війні проти України. Всі вони будуть суб’єктами більш жорсткої заборони на експорт товарі та технологій подвійного призначення, а також товарі та технологій, які можуть бути використані для технологічного розвитку російських секторів оборони й безпеки.

Як зазначається, деякі з цих 29 установ належать до третіх країн, що долучені до розвитку, виробництва та постачання електронних компонентів для російського військово-промислового комплексу.

Читайте також: США запровадили масштабний пакет санкцій проти Росії та інших країн

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює перелік заборонених товарів, які можуть використовуватися для технологічного розвитку російських секторів оборони й безпеки, що включає хімічні речовини, літієві батареї, термостати, електродвигуни та серводвигуни для безпілотних літальних засобів (БПЛА), машинні інструменти та запасні частини.

ЄС також запровадив подальші обмеження на імпорт товарів, які дозволяють генерувати значний прибуток для Росії та дозволяють їй, таким чином, продовжувати агресивну війну проти України, такі як феросплави, мідні дроти, дроти з алюмінію, фольгу, трубки та труби загальною вартістю у €2,2 мільярда на рік. Нова заборона поширюється на імпорт скрапленого пропану (LPG), із введенням перехідного періоду у 12 місяців.

Читайте також: Посилення моніторингу ефективності санкцій уже реалізовується - радник Єрмака

При цьому Рада ЄС зробила певні виключення із обмежень на імпорт, що стосуються предметів особистого використання, таких як предмети особистої гігієни, одяг, в який одягнуті люди, що подорожують, або який міститься в їхньому багажі, а також автомобілів, які мають дипломатичні номери для в’їзду в ЄС. На додаток, для спрощення в’їзду в ЄС для громадян Євросоюзу, що мешкають в Росії, країни-члени ЄС можуть дозволяти їм в’їжджати на автомобілях, за умови, що ці автомобілі не призначені для продажу, та призначені виключно для особистого використання.

12-й пакет санкцій ЄС також містить заходи протидії обминанню санкцій, вводить більш жорсткий контроль за дотриманням граничного обмеження ціни на російську нафту, запроваджує заборону на експорт російських металів та сталі.

«Тиск на росію повинен системно продовжуватися. Щоб знекровити російську воєнну машину. Щоб агресор відчув ціну розв’язаної війни та дорого заплатив за страждання й руйнування, завдані Україні», –  прокоментував новий пакет санкції ЄС Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував Євросоюзу.

«Своєчасне посилення галузевих санкцій, включаючи поетапну заборону на російські алмази, металургію та інші розширені заборони. Позбавлення фінансування російської військової машини – це вірний шлях до миру та безпеки в Європі», - зазначив глава української дипломатії.

Читайте також: Боснія та Герцеговина, Сербія і Грузія відмовилися доєднатися до енергетичних санкцій ЄС проти Росії

Як вже повідомлялося, після російського військового вторгнення в Україну Європейський Союз та його країни-члени надають Україні значну дипломатичну, політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Зокрема, ЄС застосував проти Росії вже дванадцять пакетів секторальних економічних та індивідуальних санкцій, що покликані підірвати здатність Кремля продовжувати агресивну війну проти України.

ЄС зобов’язався надавати таку підтримку для України так довго, як це буде необхідним для досягнення стійкого, справедливого та тривалого миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-