Посилення моніторингу ефективності санкцій уже реалізовується - радник Єрмака

Посилення моніторингу ефективності санкцій уже реалізовується - радник Єрмака

Ексклюзив
Укрінформ
Російська Федерація має "природні таланти" до порушення норм, правил і обмежень. Для протидії цьому вже реалізовується посилення моніторингу ефективності санкцій.

Про це радник керівника Офісу Президента України, секретар Міжнародної санкційної групи Єрмака – Макфола Владислав Власюк розповів у інтерв‘ю Укрінформу.

“Росіяни мають природні таланти до того, щоб порушувати будь-які норми, правила і обмеження. Вони дійсно успішно обходять санкції по низці напрямів. Здебільшого це пов'язано з потребами військово-промислового комплексу. Нічого геніального в тому, що росіяни роблять, насправді немає. Вони просто використовують треті країни і компанії третіх країн, щоб отримувати все, що треба”, – сказав Власюк.

Він зазначив, що РФ отримує мікроелектроніку через країни Центральної Азії, Туреччину, ОАЕ, Китай. “Це найбільша проблема”, – наголосив радник керівника ОПУ.

Секретар Міжнародної санкційної групи Єрмака – Макфола підкреслив, що Україна разом із партнерами зосереджуються на протидії обходу санкцій, які дають змогу Росії отримувати елементи для створення зброї. “Ми придумали чимало ефективних методів боротьби з обходом санкцій, але маємо розуміти, що це є постійне змагання. Вони щось придумують – ми відповідаємо, вони ще щось придумують – ми знову відповідаємо. Хоч як би нам цього не хотілося, але росіяни стають розумнішими; країни, які запроваджують санкції, стають розумнішими; зростають спроможність і ресурси для запровадження санкцій, а також для їх обходу. І тут важливо, що ми залишаємось наполегливими у своїй роботі”, – підкреслив він.

Водночас Власюк запевнив, що посилення моніторингу ефективності санкцій уже реалізовується. Радник керівника Офісу Президента уточнив, що першочергово проводиться постійна робота з базами даних країн щодо різних сфер, наприклад, моніторинг нафтових ринків, торгівлі тощо.

“Останнім часом значно зріс попит на роботу з цими видами даних. Долучаються і неурядові організації на кшталт КШЕ, і уряди країн. Ми знаємо, що окремі уряди, зокрема США, Великої Британії, Нідерландів, Канади, за останній рік посилили спроможність в роботі з даними. У кожному наступному санкційному пакеті проти Росії ми вже бачимо наслідки роботи з даними”, – зауважив секретар Міжнародної санкційної групи Єрмака – Макфола.

Читайте також: Передача Україні доходів від заморожених активів РФ має високі перспективи – радник Єрмака

На його переконання, це демонструє, наскільки розвинутішими уряди стали в питанні санкцій. “Росія більш творчо стала підходити до обходу санкцій, а уряди стали більш науково обґрунтовувати все, що запроваджують у подальшому”, – зауважив Власюк.

Він констатував, що ще є над чим працювати, але глобальна робота над впровадженням санкцій та моніторингом їх ефективності стає активнішою.

Як повідомлялося, представники Ради Європейського Союзу та Європейський парламент 12 грудня завершили переговори щодо закону, який запроваджує кримінальну відповідальність за порушення санкційних обмежень, запроваджених ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-