Австрія після саміту ЄС продовжує блокувати пакет санкцій проти РФ - ЗМІ

Австрія після саміту ЄС продовжує блокувати пакет санкцій проти РФ - ЗМІ

Укрінформ
Австрія після саміту ЄС, який відбувся 14 та 15 грудня, продовжує блокувати впровадження нових санкцій проти РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EU Observer.

Канцлер Австрії Карл Негаммер, відповідаючи на запитання преси про санкції щодо РФ, заявив, що "вітає" комюніке саміту ЄС.

Як зазначає видання, такі слова створили хибне враження, бо у п'ятницю вранці Негаммер мав намір заблокувати санкції ще до того, як вони були ухвалені на засіданні Європейської ради.

"Вони наклали резерв для вивчення, який може бути знятий у понеділок або на початку наступного тижня. Висновки саміту ЄС - це політичні заяви, а не юридично зобов'язуючі рішення", - заявило виданню джерело в керівництві ЄС.

"Резерв для вивчення" - це коли керівництво країни просить додатковий час, щоб вивчити "юридичний дрібний шрифт", перш ніж підписувати рішення ЄС. Але це також вводить в оману, тому що Відень насправді нічого не вивчає. Натомість австрійський уряд проводить переговори з Україною цими вихідними в останній спробі змусити Київ виключити австрійський Raiffeisen Bank з реєстру спонсорів війни, стверджує видання.

"Мені сумно бачити, як на одну чашу терезів кладуть життя українців, а на іншу - комерційні інтереси австрійського банку у РФ", - сказав один з українських співрозмовників EU Observer.

Згідно з проєктом, 12-й пакет санкцій проти Росії передбачав заборону ЄС на імпорт російських алмазів, посилення експорту високотехнологічних товарів з ЄС та внесення низки компаній до чорного списку.

Raiffeisen Bank має 9000 співробітників у Росії, де він отримав 2 мільярди євро прибутку минулого року.

Це "вигідно, переважно, російським елітам, оскільки дозволяє їм продовжувати переказувати кошти за кордон", після того, як попередні санкції ЄС відключили більшість російських банків від мережі міжнародних переказів Swift, заявив раніше російський фінансовий консультант Іван Федяков.

Читайте також: Шольц розповів, як кавою відволікав Орбана під час голосування в Брюсселі

Як повідомляв Укрінформ, федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер був відсутній у залі під час засідання Європейської ради, коли лідери ЄС погоджували 12-й пакет санкцій проти Росії.

Це відбулося після того, як у вівторок посли ЄС не змогли домовитися про спільну позицію щодо 12-го пакету санкцій проти Росії через позицію Австрії, яка захотіла провести юридичну експертизу нового пакету перед його погодженням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-