Нова холодна війна не почнеться, якщо буде діалог Китаю та ЄС - Ван Ї

Нова холодна війна не почнеться, якщо буде діалог Китаю та ЄС - Ван Ї

Укрінформ
Головний дипломат Китаю Ван Ї на зустрічі з представниками дипмісії Європейського Союзу та країн ЄС у Пекіні назвав взаємну повагу, прагматичність і стратегічне мислення ключовими чинниками конструктивних відносин між КНР і Євросоюзом.

Про це йдеться в повідомленні МЗС Китаю, передає Укрінформ.

«Китай і Європа мають свою унікальну історію, культуру, шляхи розвитку та системи і тільки дотримуючись взаємної поваги ми можемо вести рівноправний діалог і досягати прогресу», - заявив Ван.

За його словами, Пекін і Брюссель часто мають різні погляди на міжнародні та регіональні проблеми, тому лише за умови комунікації та координації між ними можлива конструктивна підтримка глобального миру та стабільності й своєчасне реагування на виклики.

Читайте також: Лідери Євросоюзу і Китаю цього тижня проведуть саміт у Пекіні

На думку очільника китайської дипломатії, прагматичність у китайсько-європейських відносинах сприятиме пошуку точок дотику в питаннях, де існують розбіжності, й забезпечать світові більше стабільності, що відповідає фундаментальним і довгостроковим інтересам обох сторін.

Третьою важливою умовою міністр назвав дотримання стратегічного мислення наголосивши, що Китай завжди дивиться на відносини з ЄС зі стратегічної висоти та довгострокової перспективи і підтримує європейську інтеграцію.

«За умови вибору Китаєм і ЄС діалогу та співпраці, протистояння між таборами не виникне… нова холодна війна не почнеться… і буде надія на глобальний розвиток та процвітання», - підкреслив Ван.

Глава представництва ЄС у Китаї та дипломати країн-членів Євросоюзу, за повідомленням китайського МЗС, підтвердили прагнення ЄС підтримувати контакти та діалоги з Пекіном та наголосили на відсутності у Європи намірів відокремлюватися від Китаю.

Європейські дипломати вказали на важливу роль і вплив КНР як постійного члена Ради Безпеки ООН та підтвердили готовність Європи співпрацювати з Пекіном для спільного реагувати на глобальні виклики, такі як зміна клімату і збереження біорізноманіття.

Читайте також: Лукашенко проситиме у Китаю гроші, але навряд чи отримає без суттєвих поступок - експерт

Вони також відмітили необхідність зміцнювати комунікацію та координацію для якнайшвидшого врегулювання конфліктів на планеті, в першу чергу «кризи в Україні» (так у МЗС КНР називають війну – ред.) та протистояння на Близькому Сході.

«Майбутня зустріч лідерів ЄС і Китаю є важливим діалогом на високому рівні між двома сторонами і ми віримо, що вона сприятиме конструктивному прогресу у відносинах Європейського Союзу і Китаю», - цитується в повідомленні спільна позиція європейських дипломатів.

Як повідомляв Укрінформ, черговий, 24-й, саміт лідерів Європейського Союзу та Китаю відбудеться у Пекіні в четвер, 7 грудня, за участі голови КНР Сі Цзіньпіна та президента Європейської ради Шарля Мішеля і президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-