Лукашенко проситиме у Китаю гроші, але навряд чи отримає без суттєвих поступок - експерт

Лукашенко проситиме у Китаю гроші, але навряд чи отримає без суттєвих поступок - експерт

Укрінформ
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час візиту до Китаю, скоріш за все, проситиме кошти для покриття хронічного дефіциту платіжного балансу, однак навряд чи зможе їх отримати без суттєвих поступок КНР.

Таку думку висловив експерт Української асоціації китаєзнавців, доцент кафедри міжнародних відносин Національного університету «Києво-Могилянська академія» Дмитро Єфремов у інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ.

Експерт зауважив, що в Білорусі існує хронічний дефіцит платіжного балансу, через це білоруська національна грошова одиниця постійно знаходиться під загрозою девальвації. Раніше Росія допомагала Лукашенку підтримувати платіжний баланс і дефіцит бюджету на нормальному рівні, але наразі в росіян коштів на це немає, тому вони запропонували білоруському диктатору затягнути пасок.

«Лукашенку потрібні інші спонсори, яких він активно шукає світом – він нещодавно їздив у ОАЕ, і хоча це була кліматична конференція, він там також мав зустрічі на найвищому рівні і, я думаю, питання фінансування піднімав. Тепер він поїхав до Китаю. Я думаю, що приватно Лукашенко там теж піднімав це питання. Але я дуже не впевнений, що китайці дадуть йому гроші», - сказав Єфремов.

Він нагадав, що китайці не хочуть давати кошти росіянам на побудову газогону «Сила Сибіру-2» через великі ризики.

«З Білоруссю ризики ще більші, невизначеність ще вища. Тому давати Лукашенку кошти тепер, коли він не має можливості якось сприяти китайським інтересам у Східній Європі – це не дуже розумна стратегія», - вважає експерт.

Читайте також: Сі Цзіньпін заявив про значне зміцнення політичної довіри між Китаєм і Білоруссю

У цьому контексті Єфремов спрогнозував, що, можливо, китайці щось йому пообіцяють, можливо, Лукашенко «здасть» якісь свої стратегічні національні багатства, наприклад, «Білоруськалій», або допустить китайців у білоруську інфраструктуру.

«Лише на таких умовах китайці можуть йому позичити певні кошти», - зазначив він.

Як повідомлялося, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко прибув з робочим візитом до Китаю, де у понеділок проведе переговори з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Фото: БЕЛТА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-