В Естонії почався суд над проросійським активістом  - звинувачують у держзраді

В Естонії почався суд над проросійським активістом - звинувачують у держзраді

Фото
Укрінформ
У Хар'юському повітовому суді Естонії розпочався судовий процес над членом проросійського політичного руху "Koos/Разом" Айво Петерсоном, якого обвинувачують у держзраді.

Про це повідомляє ERR, передає Укрінформ.

Згідно з обвинуваченням, Петерсон разом з іще одним чоловіком, Дмитром Роотсі, за вказівками, отриманими від РФ, у період з жовтня 2022 року по 10 березня 2023 року свідомо допомагали Росії та особам, що діють від імені російської влади, у ненасильницьких діях, спрямованих проти незалежності, суверенітету та територіальної цілісності Естонії.

Наголошується, що обвинувачені мали намір створити в Естонії політичне об'єднання, яке підтримуватиме зовнішньополітичні наративи та пропагандистські тези Росії, щоб створити для РФ можливість загрожувати конституційному ладу Естонії, втручатись у її внутрішню політику та впливати на зовнішню.

Читайте також: Сейм Латвії підтримав заборону на перебування у країні авто із номерами РФ

Крім того, Петерсон обвинувачується в тому, що він допомагав іншому обвинуваченому Андрію Андронову у здійсненні ненасильницької діяльності проти незалежності, суверенітету та територіальної цілісності Естонії.

За словами державного прокурора Трійну Олев, Петерсон і Андронов поширювали у соціальних мережах та російських державних ЗМІ наративи, які підтримують політику та пропагандистські тези РФ.

Петерсон, Роотсі й Андронов були затримані у березні 2023 року і з того часу перебувають під вартою. Державна прокуратура Естонії висунула Петерсону та Роотсі обвинувачення у державній зраді, Андронову – у ненасильницьких діях проти Естонської Республіки.

За державну зраду передбачено покарання у вигляді ув'язнення строком від шести до двадцяти років або довічного. Вчинення ненасильницьких дій проти Естонської Республіки з боку іноземця карається позбавленням волі на строк від двох до п'ятнадцяти років.

Читайте також: Глава МЗС Естонії: Україна знищила російські війська, які раніше загрожували нам

Роотсі та Андронов раніше були членами проросійської організації "Нічна варта". Андронов має російське громадянство та постійну посвідку на проживання в Естонії.

Як повідомлялося, на парламентських виборах, які проходили в Естонії 5 березня 2023 року, рух Koos/Разом брав участь разом з Об'єднаною лівою партією Естонії. Вони отримали 2,4% голосів і не змогли провести свої депутатів у парламент.

Напередодні виборів кандидат в депутати парламенту Айво Петерсон відвідав тимчасово окуповані Донецьк і Маріуполь.

Фото: Priit Mürk/ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-