Сейм Латвії підтримав заборону на перебування у країні авто із номерами РФ

Сейм Латвії підтримав заборону на перебування у країні авто із номерами РФ

Укрінформ
Сейм Латвії у четвер затвердив у першому читанні поправки до Закону "Про дорожній рух", які передбачають заборону перебування у країні зареєстрованих у Росії транспортних засобів.

Про це повідомляє Delfi, передає Укрінформ.

Законопроєктом передбачено, що власник транспортного засобу, зареєстрованого в Росії, повинен буде перереєструвати транспортний засіб або вивезти його з території Латвії протягом трьох місяців з дня набрання чинності законом. Після закінчення перехідного періоду використання зареєстрованих у Росії транспортних засобів у дорожньому русі Латвії буде дозволено, якщо людина перетинає територію Латвії транзитом. Транспортний засіб, зареєстрований у Росії, зможе перетнути територію Латвії транзитом лише один раз.

Читайте також: Держдеп схвалив продаж HIMARS і ATACMS Латвії

При цьому поправки зобов'язують, що перед в'їздом до Латвії особа, використовуючи електронні послуги Дирекції безпеки дорожнього руху, буде зобов'язана подати інформацію про транспортний засіб, водія транспортного засобу, а також про період часу, протягом якого автомобіль братиме участь у дорожньому русі в країні. Він не повинен перевищувати 24 години.

У випадку, якщо транспортний засіб не зареєстрований у Латвії або не виїжджає за межі Латвії та виявлено його несанкціоноване використання у дорожньому русі, транспортний засіб буде конфісковано. Планується, що конфісковані автомобілі будуть передані Україні, що підтримає її в боротьбі з державою-агресором.

Міністерство юстиції Латвії зазначає, що з урахуванням повномасштабного нападу Росії на Україну та загрози її територіальній цілісності, суверенітету та незалежності присутність зареєстрованих у Росії транспортних засобів на території Латвії неприпустима. Крім того, транспортні засоби в Росії часто не відповідають технічним вимогам ЄС, а використання таких транспортних засобів може загрожувати безпеці дорожнього руху.

Мін'юст зазначає, що відповідно до Конституції Латвії створено правову базу, яка зміцнить безпеку держави та суспільства під час гібридної загрози, вилучивши з доріг Латвії транспортні засоби, що підпадають під санкції.

Читайте також: НАТО має «закрити» Балтійське море, якщо це Росія пошкодила газогін - президент Латвії

Зміни законодавства ґрунтуються на роз'ясненні Єврокомісії, в якому йдеться про те, що санкції, введені ЄС проти Росії минулого року, поширюються і на особистий транспорт з російською реєстрацією громадян РФ. Подібні правила, які забороняють громадянам Росії перебувати на території ЄС зі своїм транспортним засобом, ухвалюються і в інших країнах.

Планується, що закон набуде чинності 15 листопада. Відповідно, термін перереєстрації спливе 15 лютого 2024 року.

Як повідомляв Укрінформ, Естонія з 13 вересня заборонила в'їзд у країну автотранспорту з номерами РФ, оскільки він підпадає під дію європейських санкцій.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-