Байден і Моді домовилися зміцнити оборонну співпрацю Сполучених Штатів та Індії

Байден і Моді домовилися зміцнити оборонну співпрацю Сполучених Штатів та Індії

Укрінформ
Президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді домовилися значно наростити і зміцнити двостороннє оборонне співробітництво та співпрацювати в галузі передових технологій.

Про це повідомляє NHK із посиланням на заяви лідерів двох держав після переговорів у Вашингтоні, передає Укрінформ.

У спільній заяві Байден і Моді оголосили, серед іншого, що дві країни погодилися спільно виробляти в Індії двигуни для американських винищувачів. Індія також дозволила ремонтувати кораблі ВМС США на індійських верфях та придбає дрони американського виробництва.

Читайте також: Байден і Моді заявили про готовність об’єднати зусилля для миру в Україні

В ході спільної пресконференції Байден підкреслив, що обидва лідери демонструють, «як Індія та Сполучені Штати співпрацюють майже в усіх людських починаннях і досягають прогресу за всіма напрямками».

Моді, зі свого боку, сказав, що нова домовленість Індії зі США надасть оборонному співробітництву країн нового характеру і дозволить перейти від старих відносин покупця-продавця до «взаємодії, пов’язаної з передачею технологій, спільною розробкою та спільним виробництвом».

Читайте також: США та Індія погодилися щодо важливості поствоєнного відновлення України

Запрошення Моді здійснити державний візит до США стало першим, наданим адміністрацією Байдена лідеру країни, яка не є союзником Сполучених Штатів. Це рішення розглядається як спроба долучити Індію до зусиль США протистояти зростаючому впливу Китаю.

Спостерігачі також вважають, що американо-індійський саміт відображає прагнення Індії диверсифікувати військово-технічне співробітництво і позбутися залежності від російської зброї.

Читайте також: У США вважають, що розбіжності щодо України не зашкодять відносинам з Індією

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати та Індія готові об’єднати зусилля для встановлення миру в Україні, а також для відповіді на глобальні гуманітарні наслідки, спричинені війною Путіна в Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-