Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Перемога України у війні з рф може переконати Китай відмовитись від війни з Тайванем

Перемога України у війні з рф може переконати Китай відмовитись від війни з Тайванем

Блоги
Укрінформ
Ядерний шантаж росією Європи та США розглядається Китаєм як успішний кейс

Взяв участь в круглому столі, організованому Інститутом досліджень національної оборони й безпеки та Міністерством закордонних справ Тайваню на тему впливу російсько-української війни на ситуацію в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Оскільки обговорення відбувалися в непублічному форматі, в т.ч. щодо імен учасників та їх афіліацій, поділюся лише короткими та дуже загальними тезами:

1. Відчувалась дуже потужна підтримка України, – як серед тайванських учасників, так і закордонних. Результати російсько-української війни вважаються вирішальними для майбутньої архітектури безпеки і міжнародного порядку.

2. Російська присутність у Сирії (та можливість створення проблем країнам регіону) значно обмежила допомогу Україні з боку регіональних партнерів, – зокрема з боку Ізраїлю та частково Туреччини.

3. Позиція країн Південно-Східної Азії та АСЕАН залишається нейтральною, поки що ймовірність її зміни є невисокою. Тут є багато роботи для української дипломатії й експертів у переконанні в тому, що перемога України буде вигідною з точки зору довгострокових інтересів країн регіону.

4. Потужний український опір та підтримка західних партнерів України є стримуючим фактором для Китаю у виборі його дій проти Тайваню.

5. Посилюється протистояння між автократіями та демократіями, при цьому автократії намагаються допомогти одне одному в забезпеченні їх стійкого політичного режиму (Китай надає допомогу з цих питань Росії та Ірану), а також намагаються експортувати свої автократичні практики до демократій. Один зі способів – розповсюдження цифрової диктатури Китаєм – методи інтернет-цензорування, збору інформації про настрої і дії суспільства та іноземців, їх контролю.

6. Для Тайваню потрібно посилювати військовий компонент, стійкість енергетичної та критичної інфраструктури, формувати багатошарову систему оборони, забезпечити самодостатній процес виробництва власної зброї (в умовах можливої морської блокади Китаєм острова), створити великий запас боєприпасів та критичного імпорту, забезпечити успішну військово-цивільну інтеграцію.

7. Ядерний шантаж росією Європи та США розглядається Китаєм як успішний кейс, який може бути повторений для запобігання втручанню США у війну навколо Тайванської протоки.

8. Стримування росії з боку США та НАТО провалилося через низку причин (наявність слабких місць системи оборони України; відсутність лідерства з боку Заходу; слабка реакція на анексію Криму та частин Луганської і Донецької областей, авторитарний режим російської держави тощо). На основі цих уроків Тайвань, разом з Заходом повинні побудувати нову систему стримування Китаю, яка: а) значно збільшить ціну для Китаю за можливе вторгнення; б) зменшить ймовірність його успіху; в) підірве економіку Китаю та стабільність його політичного режиму у випадку вторгнення; д) дасть можливість доводити до Китаю чіткі меседжі про наслідки силових дій проти Тайваню.

В цьому аспекті перемога України над росією буде одним із елементів успішного стримування Заходом Китаю та може переконати Пекін відмовитись від війни проти Тайваню.

Юрій Пойта
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-