Саудівська Аравія свідомо вносить корективи на ринку нафти, вигідні росії – Білий дім

Саудівська Аравія свідомо вносить корективи на ринку нафти, вигідні росії – Білий дім

Укрінформ
Саудівська Аравія знає, що різке скорочення видобутку нафти збільшить доходи росії й послабить тиск санкцій на кремль, однак Ер-Ріяд свідомо обирає цей шлях, тоді як уся міжнародна спільнота об’єднується для протистояння агресії рф.

Про це заявив у четвер координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Світ об’єднується навколо України в боротьбі з російською агресією. США відіграли ключову роль у створенні цієї коаліції та залучили керівництво Саудівської Аравії до цих зусиль», - зауважив представник адміністрації США.

Водночас, він зазначив, що Саудівська Аравія впродовж останніх тижнів повідомила Вашингтону приватно й публічно про свій намір скоротити видобуток нафти. За словами Кірбі, в Ер-Ріяді знали про те, що «це збільшить доходи росії та зменшить ефективність санкцій» проти рф.

Читайте також: США змінять політику щодо Саудівської Аравії через її «підігрування» росії

«Це хибний напрямок. Ми представили Саудівській Аравії аналіз, аби показати, що немає ринкової основи для скорочення цільових показників видобутку, і що вони можуть легко дочекатися наступної зустрічі ОПЕК, аби побачити, як розвиватимуться події», - зазначив представник Білого дому.

Він також підкреслив, що інші країни ОПЕК «повідомили нам приватно, що вони також не згодні з рішенням Саудівської Аравії, але відчувають себе вимушеними підтримати Саудівську Аравію».

Читайте також: ОПЕК+ різко скорочує видобуток, що може підірвати план про обмеження цін на російську нафту

У цьому зв’язку представник Білого дому підкреслив, що Сполучені Штати переглядають свої відносини із Саудівською Аравією на тлі цих дій і «продовжать шукати ознаки того, де вони стоять у боротьбі з російською агресією».

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня Організація країн-експортерів нафти, а також групи її союзників на чолі з росією у форматі ОПЕК+ погодилися скоротити видобуток нафти на 2 мільйони барелів на день з листопада до кінця 2023 року. Це найбільше скорочення квот з квітня 2020 року. За інформацією ЗМІ, ініціатором нової угоди була росія, цю пропозицію підтримала Саудівська Аравія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-