Афера на €2 мільярди: німецький фінансист живе у москві під охороною фсб

Афера на €2 мільярди: німецький фінансист живе у москві під охороною фсб

Відео
Укрінформ
Колишній операційний директор німецької платіжної компанії Wirecard Ян Марсалек, підозрюваний у великому розкраданні і зниклий у 2020 році, отримав російський паспорт на ім'я Германа Баженова й живе у москві під охороною фсб.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільному розслідуванні Центру «Досьє» та німецької газети Süddeutsche Zeitung. Його підсумки також опубліковані в Ютубі.

Паспорт громадянина рф Марсалеку видали у 2021 році. Як пише Центр "Досьє", справжність документа викликає сумніви. Зокрема, тому, що паспорта з таким прізвищем та номером немає у базі «роспаспорта». Імовірно, Марсалек має ще один російський паспорт з іншим ім'ям — на випадок, якщо про його документ на ім'я Баженова стане відомо, розповіло джерело Центру «Досьє».

За даними Центру, раніше Марсалек мав фальшивий паспорт на ім'я громадянина Австрії Макса Майєра, який йому також видали російські спецслужби.

При цьому Марсалек має велику охорону зі співробітників фсб. Останнім часом він виїжджав із москви лише один раз — до Сочі у квітні цього року. Закордонний паспорт він не отримував.

Німецька компанія Wirecard розпочала роботу у 1999 році. Вона працювала з клієнтами, з якими не хотіли співпрацювати банки та великі платіжні системи, наприклад, порносайтами та нелегальними казино. До 2018 року Wirecard потрапила до тридцятки найбільших компаній Німеччини.

Читайте також: У Києві викрили шахраїв, які привласнювали нерухомість померлих

У червні 2020 року аудитори повідомили про брак майже двох мільярдів євро на рахунках Wirecard. Гендиректора компанії Маркуса Брауна заарештували, а топменеджмент звільнили. Марсалек, якого вважають ключовою фігурою в афері, втік. Влада Німеччини та Австрії розпочала його розшук.

У липні 2020-го The Insider, Bellingcat та Der Spiegel випустили розслідування, де йшлося про те, що Марсалек за 10 років більше 60 разів приїжджав у росію і міг співпрацювати з російськими спецслужбами. Тоді ж німецька преса повідомила, що Марсалек переховується в росії, куди він прибув через білорусь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-