Безпечна й ефективна: експерти ЕМА не змінили ставлення до вакцини AstraZeneca

Безпечна й ефективна: експерти ЕМА не змінили ставлення до вакцини AstraZeneca

Укрінформ
Науковий комітет Європейського агентства з лікарських засобів не вбачає зв'язку між щепленням вакциною AstraZeneca та випадками утворення тромбозу.

Про це повідомила виконавчий директор ЕМА Емер Кук, передає кореспондент Укрінформу.

«ЕМА залучила кількох зовнішніх експертів різних медичних спеціальностей, щоб спробувати пояснити ці вкрай рідкісні та незвичайні випадки… Ми оцінили 62 такі випадки з 9,3 мільйона щеплень, 44 з них сталися у країнах Європейського економічного простору. Якщо подивитися на вікову категорію, ми виявили ризик 1 випадку на 100 тисяч для людей, молодших за 60 років. Важливо сказати, що наразі не доведений взаємозв’язок між вакцинацією з використанням AstraZeneca і такими випадками», - розповіла Кук.

За її словами, фахівці ЕМА дійшли висновку, що згущення крові та зафіксовані випадки тромбоемболії не пов’язані із застосуванням вакцини AstraZeneca, яка є безпечною та ефективною. Дослідження тривають, тож науковий комітет ЕМА має намір оприлюднити свої висновки за результатами цієї роботи наступного тижня.

Читайте також: Іспанія розширила застосування вакцини від AstraZeneca

«Експерти станом на сьогодні не змогли ідентифікувати спеціальні фактори ризику, включаючи вік, стать або попередні медичні покази, тож нам необхідна додаткова інформація. Наразі ми не змінили свої попередні висновки щодо AstraZeneca. Відповідно до наявних наукових знань, не існує свідчень на користь заборони використання цієї вакцини для будь-яких категорій населення», - наголосила керівниця ЕМА.

Як повідомлялося, з початку березня понад 15 країн Європи призупинили застосування британсько-шведської вакцини Oxford/AstraZeneca через випадки виникнення тромбів.

EMA заявило, що проведені дослідження не виявили жодних ознак, які вказували б на підвищені ризики виникнення тромбів у крові пацієнтів, вакцинованих препаратом проти COVID-19 виробництва AstraZeneca.

Читайте також: ЮНІСЕФ очікує, що Індія поновить експорт AstraZeneca у травні

Нещодавно вакцину AstraZenecа перейменували на Vaxzevria. Зазначається, що упаковка, маркування, зовнішній вигляд препарату також змінилися - однак жодних інших змін, зокрема у складі вакцини, не відбудеться.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-