У Бельгії судитимуть іранського дипломата за тероризм

У Бельгії судитимуть іранського дипломата за тероризм

Укрінформ
У п’ятницю перед судом Антверпена у Бельгії постане іранський дипломат, якого звинувачують у плануванні вибуху на мітингу опозиційної іранської групи у Франції у 2018 році.

Це перший подібний випадок, коли в ЄС судять іранського дипломата, передає Укрінформ із посиланням на ВВС.

Окрім нього перед судом постануть ще двоє осіб - Амір С. та Насіма Н., котрі є бельгійцями іранського походження.

У липні 2018 року європейські спецслужби оголосили, що вони зірвали спробу організації вибуху під Парижем 30 червня на засіданні Національної ради опору Ірану (NCRI), до якого причетні зазначені особи.

Німецька поліція затримала іранського дипломата Асадоллу Асаді, який працював третім радником посольства Ірану у Відні. А в Бельгії затримали двох бельгійських громадян іранського походження. У них було вилучено 500 грамів саморобної вибухівки TATP і детонатор.

Поліція вважає, що Асаді зустрівся з Аміром С. і Насімою Н. у піцерії у Люксембурзі, де передав їм вибухівку.

Усіх трьох підозрюють у підготовці нападу на учасників щорічної конференції Національної ради опору Ірану в Парижі. Їм пред'явлено звинувачення в підготовці навмисного вбивства і терористичного акту.

Тегеран усі звинувачення відкидає, вважаючи причетними до ситуації NCRI.

Читайте також: Британія - на першому місці за рівнем смертності від тероризму в Європі

Національна рада опору Ірану (NCRI) - іранська політична організація, що базується у Франції. Організація являє собою політичну коаліцію, покликану змінити іранський режим. Коаліція складається з різних іранських дисидентських груп, головним членом якої є Народний моджахед Ірану (MEK). Вважається, що обидві організації очолюють Масуд Раджаві і його дружина Марьям Раджаві. NCRI також визнаний дипломатичним крилом MEK, який виступає проти релігійного уряду Ірану. У 2002 році NCRI розкрило, що «Тегеран побудував ядерні об'єкти». У 1997 році вона була внесена в список іноземної терористичної організації, але виключена з нього в 2012 році урядом США. NCRI вважається найбільшою політичною опозицією нинішньому іранському режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-